V Praze přibudou tři nové tramvajové linky

24. srpen 2016
Zprávy

Už za pár dní začnou v Praze jezdit tramvaje jinak, než jsme zvyklí. Část linek se změní a přibudou dokonce tři nové. Vše podstatné se dozvíte v našem speciálu, který vysíláme po celý týden. Začínáme tím, co dobrého by změna Pražanům mohla přinést.

V Praze se od neděle objeví nové linky číslo 2, 15 a 21. „Celkem bude jezdit 24 linek v denním provozu, tedy o tři víc než teď,“ shrnuje mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Čtěte také

Třeba díky patnáctce se cestující dostanou bez přestupů z Anděla na Malou Stranu. Tramvaj zastaví i na Újezdu, náměstí Republiky a Hlavním nádraží. Končit bude na Olšanských hřbitovech. Proč pojede právě touto trasou, vysvětluje radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD: „Anděl se za poslední roky stejně jako náměstí Republiky staly dvěma dalšími centry Prahy a my potřebujeme propojení těchto míst. Jednoznačně se ukazuje, že je to nejen ekonomické, ale i obchodní centrum Prahy.“

Na Anděl bude jezdit také jednadvacítka. Tou se lidé dostanou do Modřan. Podle mluvčího společnosti Ropid Filipa Drápala bude doprava plynulejší i v dalších částech metropole: „Posílí se také nejvytíženější úsek mezi I. P. Pavlova a Karlovým náměstím, kde nově bude jezdit linka číslo 6. A vyslyšeli jsme také prosby Prahy 7, kde je poměrně silná vazba mezi stanicí metra Vltavská a Letnou, takže nově zde k linkám 1 a 25 přibude i dvanáctka, takže lidé se už na metro dostanou pohodlněji.“

Spokojení můžou být i Spořilovští. Nově tam totiž pojede linka číslo 14. Ta změní trasu a čtvrť spojí s Nuslemi a Karlovým náměstím. Ve špičkách bude navíc linka posílena a tramvaje pojedou v kratších intervalech. Naopak mírné oslabení čeká tramvajovou trať na Petřiny, kde po otevření metra ubylo cestujících.

Změny začnou platit od neděle 28. srpna. Trasy tramvají si můžete ověřit na interaktivní mapě. Seriál o změnách v pražské dopravě vysíláme na Regina DAB Praha denně v 8:45 a 15:45.

autoři: Filip Titlbach , jku
Spustit audio

Více z pořadu