Nezapomněli jste ráno přeparkovat? V Praze 5 a 6 začínají platit zóny placeného stání. V noci ale neplatí

Od 24. srpna začínají platit zóny placeného stání v městských částech Praha 5 a 6. Na Praze 6 je zatím zaregistrováno 14 tisíc řidičů. Patříte mezi ně? Čekat na sebe nenechají ani rozšířené zóny na Praze 3, které začnou platit od 1. září. Od října bez zaregistrované SPZ nezaparkujete ani v některých místech městské části Praha 8.

Hlavní město Praha si od zavedení zón slibuje především odlehčení exponovaným lokalitám tak, aby obyvatelé měli možnost zaparkovat svůj vůz v docházkové vzdálenosti od svého bydliště, případně nemovitosti či provozovny.


Parkování v nově zavedených zónách Prahy 5 a 6
Modrá zóna - Rezidentní:
V provozní době 8:00 - 20:00 pro držitele parkovacího oprávnění neomezeně, ostatní maximálně 3 hodiny po zaplacení přes webovou aplikaci
Fialová zóna - Smíšená: V provozní době 8:00 - 20:00 pro držitele parkovacího oprávnění neomezeně, ostatní maximálně 24 hodin po zaplacení přes webovou aplikaci nebo parkovací automat
Oranžová zóna - Pro návštěvníky: V provozní době 8:00 - 20:00 maximálně 3 hodiny po zaplacení přes webovou aplikaci nebo parkovací automat
Mimo provozní dobu je parkování neomezené, může se lišit podle jednotlivých lokalit.

Dále pak motivovat návštěvníky, aby se v lokalitě zdržovali se svým vozidlem jen po nezbytně nutnou dobu a uvolnili tím parkovací místo dalším řidičům, uvádí web Technické správy komunikací Parkuj v klidu.

Se zavedením zón došlo také k omezení množství svislého dopravního značení. V některých oblastech se proto budete muset nově řídit předností zprava. Zavedené zóny v městských částech Praha 5 a 6 již nevyžadují parkovací karty a lístky z automatů, ale jsou vydávána elektronická oprávnění vázaná na SPZ vozu. I kontrola parkování bude probíhat elektronicky pomocí monitorovacího systému.

„Monitoring parkování bude prováděn automaticky pomocí monitorovacího vozidla, a také doplňkově ručními skenery. Získaná data budou anonymizována, půjde o interní údaj systému a provozovatel monitoringu ho v rámci procesu nevidí,“ uvádí manažerka úseku Parkování Dana Jurášková ze společnosti ELTODO.

Na střešní nástavbě bude vozidlo vybaveno speciálním kamerovým systémem. Čtyři kamery budou sloužit ke čtení registračních značek. Další dvě kamery jsou určeny k pořizování fotodokumentace podezření na přestupek a stavu dopravního značení.

Parkovací aplikace

Avizovaná aplikace na platbu parkování funguje pouze formou webové stránky mpla.cz/praha s velmi jednoduchým ovládáním a designem. Umožňuje zadání až třech SPZ a uložení 2 různých platebních karet nebo karty CCS.

autor: jaw
Spustit audio