Soud předal kauzu červených trenýrek na Hradě úředníkům. Prý šlo o recesi

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozhodl, že záměna prezidentské standarty za červené trenýrky uměleckou skupinou Ztohoven nebyla trestným činem. Podle soudu šlo o recesistické jednání a postoupil případ obvodnímu úřadu Prahy 1. Trojice obžalovaných se prý neměla v úmyslu obohatit. Žalobkyně proti rozhodnutí podala stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody.

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody. | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozilo za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení.

Žalobkyně Zuzana Beňová pro obžalované navrhovala podmínku šest až osm měsíců. Skupina podle ní způsobila škodu 90 tisíc korun. Svůj návrh trestu zdůvodnila také tím, že skupina svůj čin plánovala.

Hrad podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka s podáním stížnosti souhlasí. Podle Ovčáčka je podivným rozsudkem sdělováno, že je možné beztrestně hanobit státní symboly. „Hoši ze Sto hoven se pokusili zahrát si na Omladináře, ve skutečnosti jsou to chudáci. Myslím, že veřejnost rozhodnutí soudu nepřijme," píše na svém twitterovém účtu Ovčáček.

Beňová nesouhlasí s tvrzením skupiny, že šlo o legitimní způsob projevu. „Svobodou projevu by šlo ospravedlňovat řadu trestných činů," odmítá žalobkyně.

Obžalovaní s částkou nesouhlasí. Po střeše prý chodili ve speciálních botách, aby tašky neponičili. Standartu za obří červené trenýrky vyměnili na Pražském hradě loni v září. Hrozily jim až tři roky vězení.

Kauza hradní trenýrky a Ztohoven | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme