Postel doslova tancovala po místnosti, popisuje zemětřesení obyvatelka letoviska u Rimini

REPORTÁŽ „Probudila mě třesoucí se postel a hlasy lidí. Italové se neběželi schovat. Na balkonech si povídali o tom, jaký mají strach,“ ličí spolupracovnice Zpravodajského webu Českého rozhlasu Kateřina Golasovská, která ničivé zemětřesení zažila nedaleko letoviska Rimini.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italské město Rimini před zemětřesením, které ve středu zasáhlo střední Itálii

Italské město Rimini před zemětřesením, které ve středu zasáhlo střední Itálii | Foto: Roby Ferrari - Flickr CC BY-SA 2.0

Ve středu brzo ráno zasáhlo Itálii silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky obětí. Záchvěvy cítili i lidé z Misana Adriatica, jež se nachází 150 km od epicentra. Seismografy tam naměřily otřesy o síle 3,36 Richterovy stupnice.

Už ani nevím, co mě ve středu okolo 3:20 ráno vzbudilo jako první, jestli to byla třesoucí se postel, nebo hlasy lidí, které se ozývaly z balkónu. „Terremoto,” křičeli. Rozespalá jsem nebyla schopná přeložit jejich rychlou a zmatenou řeč. Pohlédla jsem ke stropu na houpající se lustr. Houpal se ze strany na stranu, měla jsem strach, aby jeho skleněné stínidlo nespadlo na zem a nerozbilo se. V tu chvíli mi došlo, co se děje.

Hlavou se mi honily poučky ze školy, jež nám do hlavy vštěpovali učitelé, byť Česku zemětřesení nehrozí: vyběhnout z budovy ven na ulici, zalézt pod stůl, schovat se pod futra dveří. Místo toho jsem vykoukla na balkon, kde stáli lidé v pyžamech včetně dětí. Navzájem na sebe hystericky křičeli, že mají strach, a připomínali si tragické zemětřesení z roku 2009.

ONLINE: Itálii zasáhlo zemětřesení. Zničilo řadu domů, přes 70 lidí zahynulo

Číst článek

Když se země po minutě poměrně silného třesu uklidnila, začala jsem v rychlosti hledat informace na italských serverech. Nikde žádná blesková zpráva ani varování. Mé apartmá se nachází poblíž nádraží, přes které slyším projíždět vlaky, jako by se nic nedělo. Země však o sobě dala vědět ještě jednou, kolem čtvrté hodiny ráno, kdy proběhl ještě jeden slabší otřes.

O několik hodin později zůstalo po zemětřesení jen popadané oblečení ze sušáků na prádlo a nedopalky cigaret, které pokuřovali Italové během probdělé noci. Ne všechny obyvatele Misana zemětřesení probudilo.

„Šla jsem spát okolo půlnoci, byla jsem unavená po celém dni, zemětřesení mě nevzbudilo, akorát mě rozčílilo, že mi náš noční hlídač vůbec nedal vědět, co se děje. Prý byl sám v šoku a nevěděl, co má dělat,” kroutila hlavou Češka, která poblíž náměstí vede hotel. „Italové to holt prožívají jinak, spíše emotivně,” dodala.

A pak už začala řešit běžné provozní problémy. Z oblasti Amatrice, která byla nejvíc zasažena katastrofou, pochází totiž Italy oblíbená amatricijská omáčka a právě ta má být večer podávána hostům s těstovinami.

Zemětřesení v Itálii. Českých turistů se otřesy podle prvních informací nedotkly

Číst článek

Jinde, v hotelu Morotti, měli o něco zodpovědnějšího hlídače. Většina ubytovaných vyšla před budovu, aby byla v bezpečí. Nejsilnější zemětřesení však trvalo něco okolo minuty, takže všichni ani nestačili vyjít ven.

„Moje postel doslova tancovala po místnosti, bylo to, jako kdyby někdo držel čelo postele a silně s ním třásl. Utíkala jsem zkontrolovat děti, zda jsou v pořádku, pak se země uklidnila. I tak jsem nemohla usnout. Když se po 40 minutách země párkrát slabě zachvěla, měla jsem strach, aby se to znovu neopakovalo,” popisovala Jessica G., jedna z místních obyvatelek.

Pocity, které si lidé nestačili sdělit na balkóně během zemětřesení, později rozebírali celé dopoledne. Barvité vypravování doplňovali velkými gesty. Hodinu po poledni jejich emotivní rozpravy kvůli tradiční odpolední siestě utichly.

Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme