Exzemanovec do vězení nenastoupil, 2 měsíce leží v nemocnici. Policie ho podezírá, že se vyhýbá trestu

Policii došla trpělivost s lihovarníkem Vladislavem Jaroškem, jehož se už dva měsíce marně pokouší zadržet a odvézt do vězení. Jihomoravský podnikatel leží kvůli údajným potížím se srdcem ve Fakultní nemocnici Olomouc, odkud ho ošetřující lékař odmítá propustit. Policie Jaroška odsouzeného za daňové podvody podezřívá, že se jen vyhýbá návratu za mříže a věc rovnou začala prověřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

"V případě odsouzeného muže, který je nyní hospitalizován ve Fakultní nemocnici Olomouc a je v nepřetržitém režimu střežení, zahájili olomoučtí policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Trestného činu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání podle této skutkové podstaty se dopustí ten, kdo „maří nebo podstatně ztěžuje výkon rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu veřejné moci tím, že bez závažného důvodu nenastoupí na výzvu soudu trest odnětí svobody nebo se jiným způsobem neoprávněně brání nástupu výkonu tohoto trestu.“

Lékař ho již dva měsíce nechce pustit
Jaroškovi skončilo roční přerušení šestiletého trestu kvůli chatrnému zdraví letos v červnu. Vězeňská služba konstatovala, že jeho stav není tak vážný, aby se o něj její lékaři nemohli postarat.

Soud poté vydal k příkaz k nástupu do výkonu trestu, jenže když si pro Jaroška přišla policie, zjistila, že leží v olomoucké nemocnici. Policie tak musí počkat, až ošetřující lékař schválí podnikatelův převoz. Avšak ten ho odmítá již dva měsíce povolit. (VÍCE ZDE)

Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu však patrolování před Jaroškovým pokojem prozatím stálo statisíce a policii blokuje síly potřebné jinde. Chce tak prověřit, proč ho z olomoucké nemocnice nechtějí propustit, když ve vězení deklarovali, že se o něj postarají. Vyšetřovatele bude také zajímat, proč Jarošek z jihomoravských Mutěnic jel až do nemocnice v Olomouci. Pokud by se ukázalo, že se vyhýbá nástupu do vězení, hrozí mu až dva roky.

O zcela novém prověřování již vyrozuměla vězeňskou službu i Krajský soud v Brně, který jí příkaz k dodání Jaroška do vězení vydal. Jeho mluvčí Simona Tesařová však nechtěla ke kroku policie nic bližšího dodávat. "V této fázi řízení není soud oprávněn do úkonů policie zasahovat, když se jedná v podstatě o nové trestní řízení nesouvisející s trestním řízením vedeným u zdejšího soudu," uvedla.

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šesti let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu. „Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol,“ napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Nemocnice: Žádné pochybnosti
Nemocnice opakovaně odmítla Jaroškův zdravotní stav komentovat, odmítla však jakékoliv pochybnosti kolem lihovarníkovy hospitalizace. „Musíme se ohradit, že bychom jakéhokoliv pacienta přijali do naší péče nebo jej ponechali v naší péči déle, než by skutečně vyžadoval jeho zdravotní stav. Takový postup by byl nepřípustný a jsme přesvědčeni, že naši zdravotníci jsou profesionálové a podobné praktiky jsou jim naprosto cizí,“ reagoval na dotaz mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se pokoušel zjistit informace o Jaroškově zdravotním stavu i od jeho synovce Petra Kryštofa, ale nepochodil. "Zavolejte mi za chvíli," požádal. Potom už ale telefon nezvedal a neodpověděl ani na zaslanou SMS zprávu. Dlouhodobě věc nekomentuje ani podnikatelův advokát Roman Žďárek, ve středu byl jeho telefon vypnutý.

Jarošek odsouzený za sedmdesátimilionový podvod se vězení v minulosti vyhýbal. Tři čtvrtě roku se například skrýval na Slovensku, kde ho nakonec v březnu 2014 zadržela policie. Lihovarník se dokonce obrátil na prezidenta Miloše Zemana se žádostí o milost, ale neuspěl, i když se prezident nezvykle jeho případem zabýval.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme