Pomoc zemětřesením postiženým oblastem v Itálii nabízí Evropa i české charity

Italský premiér Matteo Renzi přislíbil, že jeho vláda uvolní na pomoc zemětřesením postiženým oblastem 235 milionů eur (v přepočtu zhruba 6,5 miliardy korun). A pomoc nabízí i zahraničí – státy či humanitární organizace. Týká se to i Česka, lidé mohou přispět třeba přes Charitu České republiky nebo přes organizaci ADRA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balíky dětských plen v tělocvičně v italském Amatrice, kde nocovali lidé, jež zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou

Balíky dětských plen v tělocvičně v italském Amatrice, kde nocovali lidé, jež zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou | Zdroj: Reuters

Charita České republiky posílá na okamžitou pomoc postiženým oblastem 100 tisíc korun, které uvolnila ze svého krizového fondu.

„Ti, kdo by chtěli projevit solidaritu skrze charitu, tak mohou použít náš sbírkový účet 55660022/0800,“ doplnila mluvčí charity Anna Matysková.

Stejnou částku – tedy 100 tisíc – posílá do Itálie na okamžitou pomoc i ADRA.

„Kontaktovali jsme naše kolegy, kteří jsou přímo v Itálii, abychom zjistili ty potřeby. Jedná se většinou o hygienu, potraviny, nějaké dočasné přístřešky,“ nastínil ředitel organizace Radomír Špinka, kam by měly peníze jít.

I ADRA vyhlásila sbírku. Lidé mohou přispívat na účet 66888866/0300, variabilní symbol 379, nebo prostřednictvím dárcovské esemesky ve tvaru DMS ADRA, kterou odešlou na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 korun, ADRA z ní dostane 28,50.

Vyběhli jsme jen v pyžamu, pak se dům zřítil, líčí zemětřesení rodina z Amatrice

Číst článek

Solidarita s Itálií zaznívá i od evropských států či institucí.

Evropská komise do postižených oblastí pošle tým specialistů na vyhodnocování škod, zvládání krizových situací či analýzu satelitních map. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein řekl, že evropské instituce jsou s italskou vládou v nepřetržitém kontaktu.

Pomoc nabídla také německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident François Hollande. Žádný ze státníků však pomoc nespecifikoval a zatím není jisté, jestli Itálie vůbec o nějakou požádá.

Zemětřesení o síle více než 6 stupňů zasáhlo oblast včera v časných ranních hodinách. Epicentrum leželo podle americké geologické služby jihovýchodně od města Perugia.

Podobně silné zemětřesení zasáhlo před sedmi lety nedaleký region Aquila. O život tehdy přišlo 308 lidí. Více než 65 tisíc Italů tehdejší neštěstí připravilo o střechu nad hlavou.

Zemětřesení v Itálii | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme