Angela Merkelová potřebuje ukázat, že EU je pro Evropany něco výhodného, říká Gideon Rachman z Financial Times

Německá kancléřka Angela Merkelová je klíčovou evropskou postavou, na Němcích teď záleží ještě více než dřív. To jsou slova hlavního komentátora britského deníku Financial Times Gideona Rachmana. O co jde německé kancléřce Merkelové v Evropě? Proč britská vláda váhá s odchodem z Evropské unie? A dočkáme se brzy toho, že Čína převezme pozici nejmocnější země světa? Nejenom na takové otázky odpovídal v rozhovoru s moderátorem Petrem Dudkem.

Gideon Rachman se v Praze setkal s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem, se kterým mimo jiné probíral návštěvu Angely Markelové v Praze. Ta podle něj potřebuje Němcům ukázat, že krize společné měny se uklidňuje a že Němci dostanou své peníze, které půjčili jiným, časem zpět.

„A pravděpodobně potřebuje ukázat – a to je pro ni asi nejtěžší – že ostatní Evropané jsou ochotni sdílet břemeno uprchlické krize. Zatím jsou pro to jen chatrné důkazy, Němci převzali miliony uprchlíků, zatímco ostatní jen několik tisíc. Nevím přesně, jak na to bude německé veřejné mínění reagovat,“ říká.


Jedna z hrozeb kolem britského referenda byla, že to bude příklad a že vyvolá poptávku po dalších podobných referendech GIDEON RACHMAN

V širším slova smyslu také podle něj Angela Merkelová potřebuje ostatním Evropanům ukázat, že Evropská unie je pro ně něco výhodného.

„Myslím, že země střední a východní Evropy, tedy visegrádské země si už svoje užily. Dostali se do Evropské unie. Užívají si volného pohybu. Plynou sem peníze z Bruselu. Ale teď je třeba diskutovat i o věcech, které se jim nelíbí. Na stole je otázka uprchlíků. Merkelová se musí snažit je přesvědčit, že ty příjemné věci převažují ty nepříjemné,“ míní.

K moci přicházejí euroskeptické strany

Ve svém sloupku brzy po referendu o vystoupení z Evropské unie napsal, že brexit ani přes rozhodnutí voličů opustit Británii nemusí nastat. Nyní připouští, že je opatrnější.

„Ale možnost, že žádný brexit nebude, tu určitě je, protože to je strašidelně komplikovaná záležitost. A už je jasné, že britská vláda váhá. Dnes už bývalý premiér David Cameron říkal, že pokud odhlasujeme odchod, dáme vědět Evropské unii a aktivujeme článek 50 Lisabonské smlouvy. Ale ve skutečnosti jsme nic takového neudělali,“ vysvětluje.

Gideon Rachman

Připouští také, že by i ostatní země mohly zorganizovat referenda o vystoupení z EU. „Nečekám, že po zážitku z Británie se někdo do podobného referenda požene. Ale k moci přicházejí euroskeptické strany. A ty mohou pořádat referenda, aby si legitimizovaly svoje postoje. Nebo mohou svolávat referenda o jednotlivostech, které se jim nelíbí,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio