Medaile na olympiádě v Tokiu budou vyrobeny z mobilních telefonů a notebooků

Pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 slibují, že příští hry budou plné novinek a překvapení. S jednou přišli už nyní. Všechny medaile budou vyrobeny z recyklovaných smartphonů a notebooků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry v ruském Soči (2014)

Olympijské hry v ruském Soči (2014) | Foto: flickr.com, ATOS, CC BY-SA 2.0

Je všeobecně známé, že smartphony, mobilní telefony i notebooky obsahují stopové množství vzácných kovů, po kterých je velká poptávka. A právě z nich by měly být vyrobeny medaile pro Olympijské hry v Tokiu.

Japonci každý rok nasbírají 700 tisíc tun elektronického odpadu a v průmyslu se z něj využije pouhých 100 tisíc tun. Takže materiálu asi nedostatek nebude.

Organižační výbor pro hry v Tokiu přesto plánuje zřídit sběrná centra po celé zemi, kam lidé přinesou nepotřebnou elektroniku, ze které pak budou vyrobeny olympijské medaile. Recyklací by se mělo získat několik stovek kilogramů zlata a až tisíc kilogramů stříbra.

Japonci tak pokračují v trendu z minulých olympiád, kdy se na medaile používal recyklovaný materiál. V Pekingu v roce 2008 byly sice medaile vyrobeny z pravého, zeleno – hnědého čínského nefritu, v Riu však byla přibližně třetina každé medaile vyrobena z materiálu získaného recyklací.

Japonci slibují olympiádu, jakou „svět ještě neviděl“, tedy v dobrém slova smyslu. Slibují hry plné robotů, umělé inteligence a supermoderních sportovišť. A tomu mají pomoci i kompletně recyklované medaile.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme