Bomba před policejní stanicí v tureckém Cizre zabila 11 lidí. K činu se přihlásila PKK

Nejméně 11 lidí zahynulo a dalších 78 bylo zraněno při výbuchu, který dnes ráno otřásl městem Cizre na jihovýchodě Turecka. Podle úřadů odpálil sebevražedný útočník nálož ukrytou v nákladním autě před tamní policejní stanicí. K útoku se přihlásila zakázaná Strana kurdských pracujících (PKK). Turecká vláda slíbila tvrdý postup vůči těm, kdo čin připravili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jihovýchodě Turecka explodovala před policejní stanicí bomba v autě.

Na jihovýchodě Turecka explodovala před policejní stanicí bomba v autě. | Zdroj: Reuters

Nálož vybuchla krátce před sedmou ráno místního času (06:00 SELČ) zhruba 50 metrů od policejní stanice. Exploze stanici vážně poničila, podle agentury Reuters zůstal z třípatrové budovy jen betonový skelet bez oken obklopený hromadou suti.

Cizre leží v oblasti jihovýchodního Turecka, kde žije početná kurdská menšina, a bylo v minulosti místem prudkých bojů mezi armádou a PKK.

Radikálové ze zakázané skupiny po loňském krachu mírových jednání s vládou opět se zbraní v ruce bojují za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. V posledních týdnech podle úřadů spáchali několik útoků na policejní stanice v jihovýchodním Turecku.

Premiér Binali Yildirim slíbil tvrdé represe vůči osobám odpovědným za atentát. Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že atentát jen zvýšil turecké odhodlání bojovat s povstalci. Turecko podle Erdoganova prohlášení bojuje s povstalci nejen doma, ale i v zahraničí.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že teroristická organizace Islámský stát (IS), kurdští povstalci v Turecku i syrští Kurdové chtějí zneužít situace, která v Turecku panuje po zmařeném červencovém pokusu o převrat. Podle vicepremiéra je ale Turecko rozhodnuto své hranice ochránit.

Podle Yildirima turecká armáda čistí syrské pohraničí od bojovníků IS a dalších teroristických skupin, aby tak zabránila další možné uprchlické vlně. Dodal, že operace v Sýrii bude pokračovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost Turecka, kterou teroristé chtějí ohrozit odtržením části tureckého území.

Yildirim rovněž řekl, že situace v Sýrii a v Iráku se nadále zhoršuje a že jejími důsledky pro migraci je třeba se zabývat na unijní úrovni. Je rovněž přesvědčen, že evropští spojenci Ankary by za migranty měli přijmout větší odpovědnost.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme