Irácké děti se častěji rodí postižené, tvrdí výzkumníci. Viní z toho toxiny z války

Irácké děti se podle některých výzkumů častěji rodí s vážnými vrozenými vadami. V jejich zubech a vlasech v takovém případě bývá podle nejnovější studie velmi vysoká hladina olova, rtuti a titanu. Výzkumníci, kteří práci publikovali, věří, že za přítomnost toxinů v prostředí může válka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rtuť v ampuli

Rtuť v ampuli | Foto: licence Creative Commons 3.0 Unported, Wilco Oelen

Děti v Iráku a dalších válečných zónách jsou vystavené extrémně znečištěnému životnímu prostředí. O rostoucím počtu vrozených vad, rakoviny a dalších potíží se vedou diskuze už dlouhá léta.

Studie, které by souvislost mezi válkou a zmíněnými nemocemi potvrdily, je ale obtížné provést. Jednu zveřejnili výzkumníci z Iráku a Íránu a teorii podporuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč někteří iráčtí lékaři viní válku z vyššího počtu dětí s vážnými vrozenými vadami, přiblížila Tea Parkanová

„Vzduch v Iráku je velmi toxický. Je v něm spousta těžkých kovů a dalších nebezpečných látek. Lidem může způsobit nejrůznější zdravotní potíže v závislosti na tom, jak dlouho byli toxinům vystavení nebo v jakém věku," popsala toxikoložka Mozhgan Savabieasfahaniová.

Na základě svých dosavadních zkušeností a výzkumů tvrdí, že počet těžce postižených dětí, samovolných potratů a výskytu různých druhů rakoviny mezi Iráčany dramaticky roste od roku 2003.

Všechno prý začalo v době, kdy do země pod vedení Spojených států vpadla spojenecká vojska. Používat měla i zbraně s ochuzeným uranem, řekla pro Press TV.

„Před několika lety jsme s kolegou zveřejnili studii provedenou ve Fallúdži. Výsledky nás dovedly k logickému závěru, že za vzrůstajícím počtem zmíněných onemocnění je opakované bombardování oblasti. Do prostředí se při těchto akcích nevyhnutelně dostává spousta toxinů, které postihují v první řadě těhotné ženy a děti," uvedla Mozhgan Savabieasfahaniová.

Spalování amerických skládek

Během let se ukázalo, že irácká města neznečišťují jen látky uvolněné po výbuších munice. Další potenciálně smrtonosné prvky se do přírodního prostředí dostaly spalováním skládek poblíž amerických vojenských základen.

Opakované vystavení kouři z těchto obřích smetišť způsobilo řadu zdravotních komplikací i samotným vojákům. Bývalý člen americké armády Joseph Hickmann o těchto praktikách napsal knihu.

Na základě svědectví několika set amerických veteránů popsal stanici RT, co všechno plameny v Iráku dlouhá léta stravovaly.

„Lidé si neuvědomují, kolik odpadu dokáže válka vyprodukovat. Věci jako použitý zdravotnický materiál, pneumatiky, stará elektronika, prázdné plechovky, baterie, azbestová izolace. Zkrátka všechno, co se už nedalo použít, se polilo benzínem a zapálilo. Ty skládky byly obrovské,“ sdělil.

Nová studie objevila v mléčných zubech postižených iráckých dětí vysoké hladiny olova. Ve vzorcích vlasů dětí s vrozenými vadami a jejich rodičů vědci našli také nadměrné koncentrace rtuti, titanu a několika dalších pro lidské tělo toxických látek.

Jak moc se válečné znečištění podepsalo na zdraví obyvatel válečných zón, ale zbývá ještě zjistit.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme