V čínských řekách a mořích prudce ubývá ryb. Dřina se rybářům nevyplácí a musí lovit i v jiných vodách

Rybolov v Číně je v ohrožení. Kdysi bohaté pobřežní vody i největší čínské řeky jsou - jak tvrdí čínské ministerstvo zemědělství - prakticky bez ryb. To je hlavní důvod, proč se čínští rybáři pouštějí stále dál a dál od pobřeží. A často tím narušují teritoriální vody okolních států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybáři na řece

Rybáři na řece | Foto: Robert Mikoláš

Průměrný plat čínského rybáře je v přepočtu asi deseti tisíc korun měsíčně. Aby jim vydržel i nadále, jsou někteří z nich ochotni čas od času nahodit sítě i ve vodách, které už nejsou čínské.

„Plánujeme posílit naše hlídky. Do konce letošního roku budeme mít další moderní hlídkovou loď, vyrobenou v Japonsku," vysvětluje důstojník filipínské Pobřežní stráže. Právě čínští rybáři jsou podle něj nejčastějšími narušiteli filipínských teritoriálních vod.

Jenže mělké pobřežní vody Žlutého moře už Číňané zdevastovali tak, že pokud nechtějí riskovat střet s japonskou, nebo filipínskou pobřežní stráží, musejí improvizovat. Na východním pobřeží tak stále častěji přecházejí od klasického rybolovu k zakládání sádek.

„Vítr, někdy dokonce tajfun, nám často roztrhal všechny sítě a místo zisku jsme naopak museli kupovat nové sítě a nový potěr," vysvětluje rybář z provincie Fu- ťjen.

Deset let bez rybolovu

Podobná situace jako v moři, je i v čínských řekách. Znečištění a masívní rybolov z nich udělaly pro rybáře neatraktivní místa.

Zcela vážně se teď v Číně vede diskuze, zda zakázat rybolov v Jang - C - největší řece v zemi. Desetiletý zákaz by podle ekologů měl stačit k tomu, aby se rybí populace znovu vrátila do stavu před třiceti lety.

„Výkupní ceny jsou stále nižší a ta dřina se nám přestává vyplácet. Momentálně je výkupní cena asi 2 juany za kilogram ryb," říká rybář.

To je v přepočtu necelých osm korun. V Číně se dnes rybolovu jako své hlavní obživě, věnuje přibližně osm miliónů lidí. V budoucnu tak řadu z nich čeká hledání nové práce a nejistá budoucnost na tvrdém čínském trhu.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme