Na Novém Zélandu hýbou počtem turistů i Hobbit a Pán prstenů

26. srpen 2016

Překrásná příroda, milí lidé a možnost výdělku – nejen tato lákadla přiměla Tomáše Šapovalova k rozhodnutí vycestovat na 15 měsíců na Nový Zéland. Dnes se o své zkušenosti dělí s dalšími Čechy prostřednictvím webových stránek a cestu na druhý konec světa bez váhání doporučuje.

Řada našinců považuje Nový Zéland za velice sympatickou zemi. Tomáš Šapovalov se pro cestu a práci tam rozhodl velice rychle, splnil si tím svůj sen. Málokdo ví, že pro Čechy do 35 let je rok co rok vypsána kvóta – počet pracovních víz, která budou udělena. Jejich rozebrání trvá jen pár desítek minut…

Až 1200 Čechů ročně si může vydělávat u protinožců

Čecha překvapí, že většina lidí, kteří vyrazí na Nový Zéland za prací, bydlí v autech, která si ihned po příletu zakoupí. Jsou díky tomu mobilní a ušetří za bydlení.


V rozhovoru se Tomáš Šapovalov zmiňuje o řadě užitečných tipů pro Čechy, kteří tam mají namířeno. Odkazuje na svoje stránky Nový Zéland - jak vyrazit (nejen) na Working Holiday.

S přítelkyní se nakonec na Zélandu zdrželi 15 měsíců. Dopředu vyřídili potřebné vízum, jen se nemohli nachystat na konkrétní práci, kterou se budou živit. Nakonec se stali kuchaři, číšníky i personálem v horském středisku.

Jakou povahu mají Novozélanďané? Co vědí o Češích? A kolik procent turistů přiláká na Zéland fakt, že se tam točil Hobbit a Pán prstenů? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Šapovalovem s moderátorem Českého rozhlasu Plzeň Stanislavem Juríkem.

Spustit audio