Hasiči uhasili požár kulis na Barrandově, způsobil škodu asi 100 milionů korun

V areálu filmových studií na pražském Barrandově v pátek kolem 17. hodiny vypukl požár. Oheň přeskočil z filmových kulis středověkého města i na okolní porost a byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Profesionální a dobrovolní hasiči požár krátce po 19. hodině dostali pod kontrolu. Třem požárníkům museli pomoct záchranáři. Škoda by se podle prvních odhadů měla pohybovat kolem 100 milionů korun. Příčina požáru je zatím neznámá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár kulis ve filmových alteliérech na Barrandově

Požár kulis ve filmových alteliérech na Barrandově | Zdroj: ČTK

Kvůli ohni policie uzavřela i nedalekou čerpací stanici a omezila provoz na několika okolních silnicích. Záchranáři museli ošetřovat tři hasiče. Jednoho na místě, dva převezli do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým.

Podle mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové na místě zasahovaly dvě desítky profesionálních i dobrovolných jednotek. Hasiči museli ochlazovat přítomné tlakové lahve. Na požár shazoval vodu z Vltavy vrtulník.

Hořely rozlehlé kulisy na přilehlém pozemku barrandovských ateliérů. Kulisy připomínají středověké městečko z 13. a 14. století, natáčí se v nich totiž historický seriál Knightfall věnovaný posledním letům existence řádu templářů.

„Hořelo na ploše asi 100 x 100 metrů, dva objekty z dřevěného městečka jsme zachránili. Došetřování příčin vzniku požáru bude v sobotu v dopoledních hodinách za přítomnosti Policie České republiky. Nicméně máme už určenou předběžnou škodu a ta bude asi 100 milionů korun,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Podle šéfa barrandovských studií Petra Tichého je Knighfall nejzajímavějším a největším letošním projektem tamních ateliérů. Američtí producenti, kteří tam seriál natáčejí pro History Channel, by v Česku měli utratit přes 2 miliardy korun Hodnota kulis by se měla pohybovat v desítkách milionů korun.

Barrandovské filmové ateliéry patří k největším v Evropě. Mnoho zde natočených filmů bylo oceněno Oscarem. Občas se Barrandovu přezdívá ‚Hollywood Východu‘.

ČRo, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme