Sobotka je pro evropskou armádu. Nastal čas se tím zabývat, řekl na schůzce V4

Nastal čas zabývat se vytvořením společné evropské armády, míní český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Argumentuje při tom bezpečností a také schopností obhájit evropské zájmy. S myšlenkou, o níž už se několikrát zmínil v minulých dnech, dnes vystoupil na schůzce ve Varšavě, kde se sešli premiéři Visegrádské čtyřky a také německá kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka lídrů zemí V4 a Německa ve Varšavě. Na snímku zleva slovenský premiér Fico, německá kancléřka Merkelová, polská premiérka Szydlová, maďarský ministerský předseda Orbán a český premiér Sobotka

Schůzka lídrů zemí V4 a Německa ve Varšavě. Na snímku zleva slovenský premiér Fico, německá kancléřka Merkelová, polská premiérka Szydlová, maďarský ministerský předseda Orbán a český premiér Sobotka | Zdroj: Reuters

Bezpečnost je podle Sobotky téma, které v současnosti v Evropě nejvíc rezonuje.

„Je třeba pokračovat v projektu Společné pohraniční stráže, zároveň nastal čas se zabývat vytvořením společné evropské armády. Jen díky ní budeme my sami schopni obhájit své zájmy,“ uvedl Sobotka podle zprávy zveřejněné na webu vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku V4 ve Varšavě přiblížil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Tuto myšlenku podporuje třeba i maďarský premiér Viktor Orbán a ani ostatní účastníci schůzky se podle slov státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy nestavěli proti.

„Premiéři se s kancléřkou dohodli, že to téma budou chtít dál rozpracovat a že jedním z výstupů summitu EU v Bratislavě v polovině září, kde se má mluvit o reformě Evropské unie, by mohlo být i zadání zřejmě pro ministry obrany, jak dál v tomto tématu – co umožňují evropské smlouvy a jestli by se případně musely nějak měnit, aby mohlo postupně vznikat silnější evropské působení nejenom politické, ale i vojenské,“ řekl Prouza v rozhovoru pro Radiožurnál.

Slovenský premiér Robert Fico k tématu uvedl, že Evropa by si měla vydobýt postavení silnějšího hráče na poli mezinárodních konfliktů.

Na bratislavském summitu, který bude prvním bez přítomnosti Velké Británie, by se kromě bezpečnosti mělo podle Prouzy mluvit také o sbližování životní úrovně v zemích EU nebo o fungování Evropské komise.

„Jak se starat o to, aby plnila svou roli toho, kdo pomáhá hledat kompromisy, a neopakovalo se to, co se stalo okolo migračních kvót – že i přes zadání nepřicházet s takovými věcmi komise přesto dávala takové věci na stůl,“ dodal Prouza.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme