Británie by mohla zakázat plastové mikroperličky v kosmetice. Znečišťují oceány

Skupina britských poslanců navrhuje zakázat používání umělohmotných mikroperliček v kosmetickém průmyslu. Běžně je najdeme v krémech, pastách na zuby nebo peelingových přípravcích. Ekologové ale varují, že tyto drobné plastové částečky přispívají ke znečištění světových moří a oceánů. A snadno se dostávají do potravinového řetězce, na jehož vrcholu stojí člověk. Když prý sníme porci ústřic, pravděpodobně zároveň pozřeme až 50 kousků takzvaných mikroplastů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubní pasta a kartáček na zuby (ilustrační foto)

Zubní pasta a kartáček na zuby (ilustrační foto) | Foto: Wikipedia, GNU General Public License, verze 1.2, Thegreenj

"Víme, že ryby, které lovíme na Velkých jezerech, mikroperličky jedí. Umělohmotné částečky se tak dostanou až na váš stůl. Jeden den si s nimi umyjete obličej a spláchnete je a další den jsou zpět - přímo ve vašem těle," upozorňuje americký ekolog Marcus Eriksen v rozhovoru pro CBS.

Ve státě Illinois je prodej kosmetiky s mikroperličkami zakázaný od roku 2014. O rok později se k opatření přidala Kalifornie a loni na podzim politici schválili zákon zakazující výrobu umělohmotných mikrokuliček v kosmetickém průmyslu na celonárodní úrovni.

Jak informuje stanice Skynews, teď se o prosazení podobného opatření pokouší skupina britských poslanců v čele s Mary Creaghovou.

"Vzhledem k tomu, že znečištění způsobené mikroplasty se neomezuje na hranice států, bylo by nejlepší přijmout zákaz používání mikroperliček na mezinárodní úrovni. Nejlepší způsob, jak předcházet dalšímu znečišťování životního prostředí, je nesplachovat umělou hmotu do moře," říká Creaghová.

Jen zlomek problému

Mikroperličky, které se dnes běžně používají v kosmetice, ale představují jen zlomek problému. Podle ekologů jsou moře a oceány plné takzvaných mikroplastů, které vznikají rozpadem větších umělohmotných odpadků a mění se časem v menší a menší, biologicky nerozložitelné částečky.

Vodní živočichové si je snadno spletou s potravou a, jak potvrzuje ekolog Eriksen, spolu s nimi pozřou nejrůznější toxické látky, které se na plasty dobře vážou.

"Mikroplasty absorbují nejrůznější chemikálie, například pesticidy používané na farmách nebo kapky motorové oleje z aut. V tu chvíli se tyto látky snadno dostanou do potravního řetězce."

Do světových moří se podle odhadů ročně dostanou desítky, možná až stovky tun mikroplastů. Je to i tím, že čističky vody mnohdy nedokáží všechny drobné částečky zachytit. A tak jsou dnes k nalezení snad všude - v usazeninách na dnech hlubokých moří i v mořském ledu Arktidy.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme