Ženevské jednání šéfů americké a ruské diplomacie průlomovou dohodu o Sýrii nepřineslo

Spojené státy a Rusko se nedohodly na příměří v syrském městě Allepu. To mělo zaručit, aby se humanitární pomoc dostala k obyvatelům okupovaného města. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry se ale ve švýcarské Ženevě neshodli na některých bodech smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry(vlevo) a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov

Americký ministr zahraničí John Kerry(vlevo) a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Podle Kerryho Spojené státy nehledají dohodu za každou cenu a chtějí upřednostnit politické řešení.

„Jsme pro jednotnou Sýrii, nepodporujeme nezávislou kurdskou iniciativu. Jak každý ví, někteří Kurdští bojovníci se v omezené míře do bojů zapojili. Spolupracovali jsme proto taky velmi úzce s Tureckem, abychom se ujistili, že jsou jasná pravidla naší součinnosti. Myslím, že teď, když se podařilo získat město Manbidž, všichni chápou, že jsou nová očekávání."

Kerry také řekl, že snaha teroristické sítě an-Nusra distancovat se od organizace Al Kajda nemění nic na tom, jak Bílý dům na syrskou teroristickou skupinu pohlíží.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání řekl, že diplomaté stále hledají způsob jak zvýšit efektivitu leteckých operací proti islamistům.

„Nemluvíme o tom, že bychom znemožnili start letadlům některého z letectev. Snažíme se ale docílit toho, aby letecké operace v syrském vzdušném prostoru byly efektivnější v boji proti tzv. Islámskému státu a radikálům z teroristické sítě an-Nusra."

Americký ministr zahraničí Kerry zas připomněl, že vládní režim v minulých dnech docílil kapitulace syrského města Daraya, které dosud okupovali syrští povstalci. Vojáci vládního režimu podle Kerryho také stále pokračují v obsazování předměstí Damašku, což je proti předem domluvené snaze zastavit boje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme