Asad má opět pod kontrolou město Darája. Na severu Sýrie zůstává situace napjatá

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája, které leží v těsné blízkosti Damašku. Čtyři roky měli toto město pod kontrolou povstalci, po páteční dohodě se však stáhli a umožnili také evakuaci asi čtyř tisíc civilistů. Napjatá situace ale zůstává v severosyrském Halabu, kde při sobotním útoku barelovými bombami zemřelo nejméně 15 civilistů. Boje nadále pokračují i u turecko-syrského pohraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája nedaleko Damašku

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája nedaleko Damašku | Zdroj: Reuters

Úspěch vládních vojsk v Daráji má výraznou hodnotu. Město se stalo v roce 2011 dějištěm prvních poklidných protestů proti syrské vládě a jako taková má pro mnohé Syřany velký symbolický význam.

Napjatá ovšem zůstává situace v Halabu, který je v posledních měsících místem intenzivních bojů. Sobotní bombardování zasáhlo čtvrť Maádí na východě města.

Nedaleko od místa, kde dopadly bomby, byl v tu dobu stan, kde přijímali kondolence příbuzní zabitých při jiném útoku barelovými bombami.

Uvedl to Ramí Abdar Rahmán ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie, údajně za pomoci sítě informátorů v terénu.

Západní část Halabu má pod kontrolou Asadova vláda, zatímco východní oblast ovládají povstalci. Právě tam uvízlo bez přístupu k zásobování přes 200 tisíc lidí.

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája nedaleko Damašku | Foto: Reuters

48hodinové příměří

Bojující strany u syrského města Aleppo by se podle vyslance OSN Staffana de Mistury měli do neděle dohodnout na vyslání pomoci pro civilisty. Ti podle humanitárních organizací v okupovaném městě trpí nedostatkem základních potravin.

Mistura řekl, že by se jídlo a nezbytný materiál mohl k lidem dostat během dvoudenního příměří. Na tom se už v pátek bez úspěchu snažili dohodnout Spojené státy a Rusko.

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že se ve švýcarské Ženevě podařilo významně pokročit ve vyjednávání. Stále jsou ale body na kterých s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nedohodli.

Ministrům se zároveň nepodařilo prohloubit vojenskou spolupráci proti takzvanému Islámskému státu. Dohodli se ale na tom, že experti obou zemí budou i nadále ve Švýcarsku pokračovat v jednání.

Turecko na turecko-syrské hranici bojuje proti teroristům z hnutí Islámský stát i proti kurdským povstalcům | Foto: Reuters

Turecko-syrské pohraničí

Mezitím pokračují boje u turecko-syrského pohraničí, kde před pár dny zahájila ofenzivu Ankara. Turecké stíhačky F-16 v sobotu v oblasti zaútočily na pozice, které drží bojovníci napojení na Demokratické síly Sýrie (SDF).

K útoku došlo ve vesnici jižně od města Džarábulus, oznámila agentura Reuters s odvoláním na koalici SDF, kterou podporují Spojené státy.

Turecké bezpečnostní síly později oznámily, že zasáhly na syrském území šest cílů teroristické organizace Islámský stát a pozice kurdských milicí YPG, jejichž postupu se Turci obávají. Kurdské milice jsou součástí SDF a nedávno zaznamenaly úspěchy v boji proti radikálům z IS.

Podle kurdské správy v severní Sýrii do oblasti vjely i turecké tanky, což ukazují i záběry v médiích. Podle agentury DPA by to znamenalo první tureckou pozemní ofenzivu v Sýrii od začátku občanské války před více než pěti lety.

V sobotu večer agentura Reuters informovala s odvoláním na turecké bezpečnostní složky o tom, že při raketovém útoku na tanky u města Džarábulus zemřel jeden turecký voják a další tři byli zraněni. Raketa měla být vypálena ze syrského území ovladaného kurdskými jednotkami YPG.

Turecko bojuje jak proti teroristům z hnutí Islámský stát, tak proti kurdským povstalcům kolem turecko-syrské hranice.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme