Kvůli brexitu roste počet Britů, kteří se chtějí trvale usadit na Novém Zélandu

Imigrační policie na Novém Zélandu eviduje prudký nárůst žádostí o trvalý pobyt a o udělení občanství. Převažují žadatelé z Velké Británie, kde voliči v referendu nedávno hlasovali pro odchod z Evropské unie. Potvrzují se tak úvahy, že se brexit projeví také odchodem samotných Britů ze země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie, Velká Británie

Evropská unie, Velká Británie | Foto: CC0 Public domain

Od chvíle, kdy Jenny Watsonová, šéfka volební komise oficiálně oznámila výsledky referenda, uplynuly skoro dva měsíce.

Za tu dobu registruje imigrační úřad na Novém Zélandu přes deset tisíc nových žádostí Britů o trvalý pobyt nebo rovnou o občanství.

To je dvakrát více než loni v tuto dobu. Žádná jazyková bariéra, minimální úřednická byrokracie a zdravé životní prostředí - to jsou hlavní faktory, které ženou Brity tak daleko od evropských břehů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po brexitu roste počet Britů, kteří se chtějí trvale usadit na Novém Zélandu. Žadatelů přibylo dvojnásobně

„Nejsou tu dopravní zácpy jako v Londýně, celá rodina často jezdíme na kole, syn hraje fotbal, dcera jezdí na koni. Mám práci, kterou jsem dělal i doma a jsme tu šťastní,“ říká Angličan Simon Shaw, který žije s rodinou na Zélandu už déle než tři roky.

Imigrační úředníky čeká možná brzy ještě více práce, volba amerického prezidenta se totiž blíží. Někteří Američané tvrdí, že pokud v podzimních volbách zvítězí republikánský kandidát Donald Trump, opustí Ameriku.

A i oni chtějí zamířit na Nový Zéland. Novozélandští makléři sice v takovém případě vyhlížejí větší zisky, ale jeden z nich nedávno místním novinářů doslova řekl:

„Zlatá budoucnost mojí země je někde jinde. A sice v tom, že jsme bezpečná země, máme zásoby pitné vody a vyprodukujeme víc potravin, než kolik jsme schopni sami spotřebovat.“

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme