Čtvrtina Rusů by prodala svůj volební hlas za pouhých pět tisíc rublů

Polovina Rusů je podle průzkumu nezávislého centra Levada přesvědčena, že zářijové parlamentní volby budou předmětem dalekosáhlých podvodů. A ještě horším vysvědčením pro demokracii v největší zemi světa je fakt, že čtvrtina respondentů by za částku odpovídající 1800 korun klidně prodala svůj hlas.

Obsáhlý průzkum provedla Levada v prvním srpnovém týdnu a nyní zveřejnila výsledky. Vyplývá z nich, že Rusové přistupují k parlamentním volbám s velkým cynismem.


Podle politologů jsou volby považovány za generálku na prezidentské volby v roce 2018. Třiašedesátiletý Vladimir Putin v nich má šanci na čtvrté volební období, díky němuž by setrval v Kremlu až do roku 2024. Levada provedla šetření mezi 16 stovkami respondentů v 46 regionech a 137 městech a obcích. Jednadvacet procent respondentů očekává, že místní volební komise výsledky parlamentních voleb zmanipulují, 13 procent čeká totéž od ústřední volební komise. Patnáct procent očekává, že vláda si bude některé voliče kupovat a 18 procent je přesvědčeno, že předvolební propaganda bude upřednostňovat stranu Jednotné Rusko.

Osm procent si myslí, že z kandidátek budou předem odstraněni kandidáti, kteří se nezamlouvají Kremlu, a devět procent si myslí, že ze stejného důvodu může volební klání opustit nedobrovolně i některá z opozičních stran. Dvaadvacet procent nicméně soudí, že k žádným machinacím nedojde.

Vládní stranu chce volit jen každý čtvrtý

Britský deník The Times (www.thetimes.co.uk) informuje také o dalším průzkumu, který provedl ruský protikorupční aktivista a velký kritik Kremlu Alexej Navalnyj. Podle jeho šetření panuje největší odpor k proputinovské straně Jednotné Rusko v Moskvě, ovšem Moskvané současně ve volebním cynismu mohutně předstihují zbytek země. Šedesát procent obyvatel metropole pořád ještě neví, komu dá 18. září hlas, a jen jeden z čtyř respondentů chce volit vládní stranu.

„Moskvané cítí v kostech, že tyhle volby nebudou poctivé,“ řekl Timesům Navalnyj, jehož Strana pokroku byla z voleb vyloučena. Ačkoli Moskva je zdaleka nejbohatším ruským městem, její sympatie k Jednotnému Rusku jsou minimální. Ve volbách v roce 2011 nezávislé šetření mezi lidmi odcházejícími z hlasovacích místností odhadlo zisk Putinovy strany na 27 procent, oficiální výsledky však Jednotnému Rusku přiřkly 47 procent.

Rusové budou ve volbách vybírat 450 poslanců dolní komory parlamentu, Státní dumy. Navzdory vážným hospodářským obtížím, způsobeným propadem cen ropy i západními sankcemi kvůli anexi Krymu, se očekává další drtivé vítězství Jednotného Ruska. Tolik britské Timesy.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.