Krajské kandidátky v datech: Kolik vysokoškoláků mají protisystémové strany a proč chybí hejtmanky?

29. srpen 2016

7. října nás čekají krajské volby. Datoví novináři Českého rozhlasu se podívali, co nám o stranách dovedou říct kandidátní listiny. Ve studiu novinář Jan Boček.

Co jste z kandidátek zjistili?

„Třeba to, že Babišovo ANO dokázalo poskládat kandidátky téměř bez přeběhlíků z jiných stran, většina kandidátů jsou političtí nováčci. Což je velká změna oproti posledním komunálním volbám, kde naopak ANO přetahovalo politiky, odkud se dalo,“ říká datový novinář Jan Boček.


Obecně se dá říct, že ženy mají větší zastoupení v levicových a menší v pravicových stranách. Vůbec nejméně žen – 15 procent – má Strana svobodných občanů. Ta má také relativně nízký věkový průměr, takže lze říct, že Strana svobodných občanů je zejména strana mladých mužů. Jen o něco víc žen než svobodní pak mají parlamentní ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Dlouhodobě se tenhle trend příliš nemění, deficit žen je stále ve stejných stranách.

Zastoupení žen

„Ano, jako před každými volbami. Celkem jich je na kandidátkách kolem třiceti procent, to je o tři procenta víc, než v minulých krajských volbách. Překvapilo nás, že ČSSD má z parlamentních stran na kandidátkách největší podíl žen, víc než 40 procent. Dojem ale kazí fakt, že žádná z nich se ale nedostala na první místo kandidátky, lídry jsou ve všech třinácti krajích muži.“

Vzdělání

Největší podíl kandidátů s akademickým titulem jsme objevili u křesťanských demokratů: vysokoškolské vzdělání mají čtyři z pěti kandidátů. Nejčastěji jsou to inženýři.

Na opačném konci spektra jsou převážně protisystémové strany, vůbec nejméně vysokoškolsky vzdělaných lidí najdeme v Dělnické straně sociální spravedlnosti nebo u republikánů. Tam má titul pouze každý třináctý kandidát. Takže rozdíl mezi parlamentními a nesystémovými stranami jsou v tomhle ohledu obrovské.


Další statistiky najdete na webu rozhlas.cz/zpravy/data v jednoduché tabulce, kde si vyberete svůj kraj a u každé strany nebo koalice vám prozradíme podíl žen, počet politických nováčků, věkové rozložení kandidátů, nebo třeba podíl kandidátů s akademickým titulem. Proklikem na plnou verzi kandidátek se pak snadno podíváte na konkrétní jména.

Neparlamentní strany

Objevila se řada nespokojených nebo otevřeně protisystémových stran, často postavených na odporu vůči imigraci. Hezky to ilustruje třeba Strana zdravého rozumu, která si před dvěma lety přidala do názvu větu Nechceme euro – za Evropu svobodných států, letos tam bude mít Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi. Když jsem mluvil s lídrem strany Petrem Hannigem, přiznal, že to je čistě volební strategie. Strany prostě nemůžou jen tak nechat ležet hlasy voličů, kteří se bojí imigrantů. V Ústeckém kraji dokonce proti sobě kandiduje zmíněná koalice Ne ilegální imigraci a konkurenční koalice Ilegální imigraci ne.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.