S péčí o seniory pomůže odlehčovací služba. Někteří se během pobytu dokonce zamilují

29. srpen 2016

Staráte se o své rodiče, kteří už nejsou na tom zdravotně nejlépe? Nebo máte v péči někoho se zdravotním postižením nebo s dlouhodobou nemocí? Pokud ano, jistě budete souhlasit, že je takové péče náročná a někdy mnohdy vyčerpávající.

Kde nabrat síly? Vyzkoušejte tzv. odlehčovací službu. Nemusíte se bát. O vaše blízké bude postaráno dobře.

Do rozhlasové Radioporadny přišla Kateřina Filipová, koordinátorka Domova Simeon v Horním Jelení. Právě tam odlehčovací služby nabízí. K dispozici je šestnáct lůžek v osmi dvoulůžkových pokojích. Jak to všechno funguje?

„Doporučujeme si objednat pobyt u nás dopředu. Poptávka je velká. Jezdí k nám klienti z celé republiky,“ říká Kateřina Filipová. Když potřebujete pár dní volna, chystáte rekonstrukci bytu, čeká vás plánovaná operace, je to z možností, jak si uvolnit ruce a svěřit své blízké do rukou profesionálů.

„Sbalte jim kufr jako do lázní. Hygienické potřeby. I pleny, pokud jsou potřeba. Léky na celou délku pobytu. Oblečení opatřete jmenovkou, aby v prádelně věděli, komu patří,“ vyjmenovává Kateřina Filipová. A stejně jako na dovolenou třeba kávu, něco dobrého na mlsání, oblíbenou knížku.

Běžný den

Ráno přichází sociální pracovnice a pomáhají klientům s ranní hygienou. Po snídani přichází na řadu tzv. aktivizační činnosti. „Procvičujeme hrubou a jemnou motoriku, trénujeme paměť, čteme si z denního tisku, nacvičujeme chůzi,“ dává příklady Kateřina Filipová.

V pondělí chodí do Domova Simeon farář a slouží mši. V úterý předčítá ze stránek literatury knihovnice. Ve středu se na plátno promítají filmy blízké klientům. „Lidé tu navazují přátelství a někdy si najdou i svou lásku. Společně si vyprávějí na terase u kávy. Odnášejí si odsud spoustu milých zážitků,“ říká Kateřina Filipová.

Pravidla pobytu

Klient může strávit v Domově Simeon maximálně tři měsíce v kuse. Službu lze využit i několikrát do roka, neplatí žádné omezení. „Nejsme schopní se postarat o pacienty, kteří trpí psychiatrickými poruchami a o případy, u kterých by hrozily útěky,“ vysvětluje Kateřina Filipová s tím, že jde o otevřené pracoviště, kde se nezamyká. Klienty mohou chodit třeba na procházky, když se jim chce. Dále v Horním Jelení neposkytují 24 hodinovou zdravotní péči. Sestry jsou k dispozici pouze přes den od pondělí do pátku.

Důležitou informací je, že rodiny, které využívají služeb domova, nepřichází o příspěvek na péči. Na druhou stranu odlehčovací služba je placená, příspěvek tedy mohou využít právě na ni.

Měli byste chuť pracovat v Domě Simeon? Právě rozšiřují svůj tým, zeptejte se, třeba hledají právě vás.

autor: PRO
Spustit audio