Zdravotní sestry už nebudou muset na vysokou, schválila vláda

Kratší studium jako lék na mizející zdravotnický personál. Přesně takový recept vznikl na ministerstvu zdravotnictví. Novelu zákona, která zjednoduší vzdělávání nových zdravotních sester, schválila vláda a teď míří do poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zdravotni sestra.jpg

zdravotni sestra.jpg | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Jsme si vědomi potřeby získávání nového zdravotnického personálu a také udržení stávajících stavů. Cílem našeho návrhu je proto umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality tak, aby se absolventi mohli co nejdříve zapojit do praxe,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Studium by se tak mělo zkrátit ze 7 let (4 roky na střední škole a 3 roky na vysoké škole) na 5 let (4 roky na střední škole a 1 rok na vyšší odborné škole). „Na přípravě se podíleli poslanci a poslankyně napříč politickým spektrem, byly tam zastoupeny všechny koaliční strany a musím říct, že tady na těch tezích je shoda,“ plánuje Němeček hladké schválení zákona.

Novinka by mimo jiné měla zastavit úbytek zkušených ošetřovatelů profesionálů. Za posledních pět let odešlo z českých nemocnic na 1300 ošetřovatelů. Hlavním důvodem bylo, že většina z nich potřebovala pro výkon svého povolání vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání. Tito ošetřovatelé ale měli pouze střední vzdělání.

Ministr Němeček se zatím rozhodl řešit tento problém pomocí tzv. „institutu odstranění tvrdosti zákona“. Díky němu může udělat výjimku ze zákona a povolit výkon povolání i lidem s nedostatečným vzděláním. Od roku 2014 do 26. srpna 2016 dostal ministr 275 žádostí a 144 z nich vyhověl.

Novela by také měla zrušit kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání. Tento systém se totiž ukázal zcela neefektivním, informuje ministerstvo zdravotnictví.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme