Smlouva o volném obchodu mezi USA a EU nezkrachovala, tvrdí Jourová

Jednání o smlouvě o volném obchodu mezi Evropskou Unií a Spojenými státy pokračují, popírají zástupci Unie slova německého vicekancléře. Sigmar Gabriel totiž o víkendu prohlásil, že rozhovory o tzv. TTIP v podstatě zkrachovala. Mluvčí Evropské komise naopak novinářům řekl, že se začíná rýsovat finální dohoda smlouvy. Českému rozhlasu to potvrdila i eurokomisařka pro spravedlnost a rovnost pohlaví Věra Jourová z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasedání TTIP, dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství

Zasedání TTIP, dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství | Foto: public domain

„Smlouva TTIP je velmi složitá a komplikovaná,“ vysvětluje Jourová. „Má ovlivnit život osmi stům milionům lidí ve Spojených státech a v Evropské unii," tvrdí eurokomisařka a dodává, že vyjednávání jsou nyní náročná a na stole leží požadavky obou stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smlouva o volném obchodu mezi USA a EU nezkrachovala

Podle eurokomisařky jsou požadavky více či méně přijatelné pro druhou stranu, takže teď vyjednavače čeká skutečně velmi náročná doba, aby prosadili svoje zájmy.

Co je Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP)?

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je název pro novou dohodu mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií, která si klade za cíl plně liberalizovat vzájemný obchod a investice. Vyjednávání o dohodě byla zahájena v červenci 2013, upřesňuje BusinessInfo.cz.

Očekává se, že dohoda o volném obchodu mezi EU a USA by byla bezprecedentně nejvýznamnější bilaterální obchodní dohodou vůbec, a to jak ve smyslu objemu mezinárodního obchodu, který by podléhal jejím pravidlům, tak pokud jde o formativní vliv na pravidla mezinárodního obchodu.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme