Změním francouzskou ústavu a burkiny zakážu, slibuje před primárkami Sarkozy

Zákaz celotělových plavek ve Francii možná zasáhne do prezidentských voleb na jaře příštího roku. Bývalý prezident a současný kandidát Nicolas Sarkozy totiž prohlásil, že je v případě výhry připraven změnit ústavu, aby takzvané burkiny zakázal. Celotělové plavky už vyhláškou zakázaly některé obce, například Cannes, soud ale rozhodnutí shledal protiústavním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Bfauvergue

Nicolas Sarkozy prohlásil, že chce pro definitivní zákaz burkin nový zákon. Zdůraznil také, že takové břímě nemůže být pouze na starostech jednotlivých obcí.

Podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea by ale takový krok byl protiústavní a ve společnosti by vytvářel napětí.

Odpůrci burkin tvrdí, že jsou celotělové plavky příliš zřejmým znakem náboženství, což je v období po četných teroristických útocích způsobených radikálními islamisty nebezpečné.

Sarkozy se aktuálně snaží vylepšit své preference před listopadovými republikánskými primárkami, ve kterých se utká s bývalým premiérem Alainem Juppéem.

Burkini | Foto: flickr.com Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme