Francii se nelíbí britský 'výběr' migrantů. Chtějí novou dohodu o Calais

Někteří francouzští politici chtějí změnit nebo přímo zrušit dohodu s Británií, která britským úředníkům dovoluje provádět pasové kontroly už ve francouzských přístavech. Navíc je na stole i návrh, že by běženci mohli požádat o azyl ve Spojeném království už na speciálně vyčleněných místech ve Francii. Nejen o tom v Paříži jednají ministři vnitra obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais | Zdroj: Reuters

Británie a Francie uzavřely už v roce 2003 mezivládní dohodu, zvanou smlouva z Le Touquet, která spočívá v tom, že britští úředníci smějí provádět kontroly cestujících mířících do Spojeného království už v severofrancouzském Calais. Na oplátku to samé můžou dělat a taky dělají francouzští úředníci v anglickém Doveru.

Když to rozšíříme na běžence, tak obecně platí, že podle Dublinských regulí se uprchlíci musejí zaregistrovat v první zemi, kde vstoupí na půdu EU, a tam by taky měli případně požádat o azyl. Odmítnutí žadatelé o azyl v Británii se tak vracejí zpravidla do Itálie nebo do Řecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří francouzští politici volají po změně smlouvy, která Britům umožňuje provádět pasové kontroly už ve Francii. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Londýně Jiří Hošek

Mezi stovkami uprchlíků, kteří jsou ve Francii, panuje dlouhodobě přesvědčení, že Spojené království je zemí zaslíbenou, a snaží se tam ilegálně dostat, nejčastěji ukrytí v kamionech. To jsou přesně lidé, kteří žijí nebo živoří v nechvalně proslulém táboře u Calais, jemuž se přezdívá „džungle.“

A Xavier Bertrand, prezident regionu Pas-de-Calais - Pikardie, kam francouzský přístav spadá, přišel s návrhem, aby právě tito běženci směli požádat o azyl v Británii už na francouzské půdě, na speciálně vyčleněných místech, takzvaných hot spotech. Bertrand si myslí, že je třeba britsko-francouzskou dohodu přepsat.

Její změnu nebo rovnou anulování si přejí taky dva pravicoví kandidáti na francouzského prezidenta, Nicolas Sarkozy a Alain Juppé. Hlavně exprezident Sarkozy má pocit, že by si ony uprchlické tábory měli „užít“ Britové na své půdě.

Británie současnou praxi měnit nechce

Britům se navrhované změny nezamlouvají. Zdroj z britského ministerstva vnitra na ně pro Guardian reagoval velmi ostrým odmítnutím a zdůraznil, že když se odhlédne od mezivládní dohody, je zřejmé, že ohrožení uprchlíci musejí požádat o azyl v první bezpečné zemi, do které vkročí, a ne si vybírat podle svého vkusu.

Sir Peter Ricketts, do ledna britský velvyslanec v Paříži, si myslí, že by zřízení zmiňovaných hot spotů pro žádosti o azyl mělo efekt přesně opačný, než jaký je úmysl, a že by do Calais přilákalo mnohonásobně víc běženců.

Celkově ale řada britských politiků včetně expremiéra Camerona uznává, že v případě britského odchodu z Evropské unie se dohoda z Le Touquet ocitne v ohrožení.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme