David Klimeš: Snaha o vyrovnaný rozpočet už nikoho nezajímá

30. srpen 2016

Ministři jsou spokojení. Při finalizaci státního rozpočtu na příští rok jim ministr financí Andrej Babiš slíbil už skoro 11 miliard navíc. Schodek rozpočtu na příští rok je naplánován na 60 miliard. Vzpomene si ještě vůbec někdo, jak před dvěma lety Andrej Babiš sliboval, že rozpočet na rok 2017 bude vyrovnaný? Asi už ne. Úsilí o poplacení dluhů v časech růstu již zjevně nikoho z vládních politiků nebere, což je škoda.

Je to o to zajímavější, že ideologie vyrovnaných rozpočtů byla v Česku svého času naprosto nerozpornou mantrou. Tým Václava Klause nám v 90. letech nesmlouvavě naordinoval makroekonomickou přísnost a státní kasa plánovala vyrovnané rozpočty až do roku 1998. Představa, že bychom mohli utratit více, než vyděláme, byla kacířská. A společnost s tím souhlasila, byť realita byla často jiná – transformační dluhy se schovávaly do státní konsolidační banky. Jakmile někdo na Klause vyrukoval s myšlenkou, že by nemuselo být špatné se zadlužit na rozumnou investici, Klaus ho okamžitě zpražil.

Schodky začaly růst až za socialistických vlád, ale i ty alespoň verbálně přísahaly na horizont vyrovnaných rozpočtů. I dnešní premiér Bohuslav Sobotka jako někdejší ministr financí na počátku milénia tvrdil, že bez jeho úsporných opatření se nám vzdaluje sen o vyrovnaných rozpočtech. Když opět nastoupila pravicová vláda Mirka Topolánka, stanovila si samozřejmě jako jednu z priorit vyrovnané veřejné finance. Měly nastat do roku 2014. A Topolánkova vláda opravdu od cíle nebyla daleko. V roce 2008 byl po předchozích stamiliardových deficitech schodek jen 19 miliard. Jenže pak přišla krize a vše vzalo za své. Dluhy zase rapidně narůstaly.

Nyní však už třetím rokem zažíváme opět konjunkturu, ale ideologie vyrovnaných rozpočtů se již nevrátila. Než Babiš nastoupil na ministerstvo financí, sice ještě vykřikoval, že s takovými dluhy nás čeká bankrot, po nástupu do funkce však zjistil, že se schodky se dá docela spokojeně žít. Plánuje tak nadále nominálně poměrně velké sekery, i když ekonomika rozhodně umožňuje, abychom příští rok dosáhli na vyrovnaný rozpočet.

Mirek Topolánek

Tento rok se dá reálně očekávat schodek již kolem 35 miliard korun. A možná to bude ještě lepší. Přebytek rozpočtu mezi lednem a červencem dosáhl 75 miliard, což je suverénně nejlepší výsledek od vzniku republiky. Přesto místo vyrovnaného rozpočtu Babiš plánuje schodek desítky miliard. Proč? Dobře ví, že v čase několikerých voleb není politicky rozumné utahovat kohoutky. Letošní sliby navyšování platů lékařům, učitelům a dalším skupinám v kombinaci s miliardami pro ministry se jistě odrazí v hezkém volebním výsledku. A příští rok před sněmovními volbami to bude asi ještě výraznější.

Zároveň se tím ale zase odkládá sen o vyrovnaném rozpočtu. Touha po hospodaření státu bez manka by se jistě neměla vracet v rigidní ideologii, jak ji vytvořil v 90. letech Klaus. Ne každý dluh je špatný. Ale aspoň minimální touha, aby příjmy a výdaje rozpočtu lícovaly, by se navrátit mohla. S touto vládou ale asi těžko.

Autor je komentátor Hospodářských novin.

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.