Ve chvaletické elektrárně vypukl v noci požár. Likvidovalo ho 13 hasičských jednotek

V elektrárně Chvaletice na Pardubicku vypukl v úterý časně ráno požár. Hořet začalo v zauhlovacím mostu, který slouží k zavážení paliva ke kotlům elektrárny. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Uhelná elektrárna, která patří mezi největší v Česku, musela zastavit provoz. Oheň dostali hasiči pod kontrolu kolem šesté ranní. Škoda je vyčíslena na 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár v chvaletické elektrárně

Požár v chvaletické elektrárně | Foto: HZS Pardubického kraje

Chvaletická uhelná elektrárna kvůli požáru zastavila provoz. Po sedmé ráno se sešel krizový štáb společnosti Severní energetická, která elektrárnu vlastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Požár ve chvaletické elektrárně

„Požár byl na operační a informační středisko hasičů oznámen ve 3.36 a na místo ihned vyjelo třináct jednotek hasičů, a to i ze sousedního Středočeského kraje,“ oznámila Vendula Horáková, mluvčí pardubických hasičů.

Zasahovaly profesionální jednotky z Přelouče i Pardubic a dobrovolné ze Zdechovic, Řečan nad Labem, Kladrub nad Labem, Přelouče, Lipoltic, Břehů, Choltic, hasiči elektráren Chvaletice a dále byla vyžádána mezikrajská výpomoc, a tak ze Středočeského kraje vyjely jednotky z Čáslavi, Starého Kolína a Žiželic.

Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří zauhlovací technologie s dopravníkovým pásem, který se pravděpodobně velkým žárem propadl. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

„Škoda byla předběžně vyčíslena na padesát milionů korun a uchránit se podařilo majetek vy výši 400 milionů korun,“ doplnila mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Požár v Elektrárně Chvaletice lze svým charakterem přirovnat k požáru Elektrárny Opatovice nad Labem ze dne 7. srpna 2005, kdy hořel pásový dopravník. Ten byl ale v podzemních prostorách.

Hustý dým, jedovaté zplodiny, neznámé a prašné prostředí – to vše jsou faktory, které ztěžovaly práci hasičům při likvidaci požáru. Při zásahu používali hasiči dýchací přístroje.

Na místo byli povoláni i specialisté z laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

Podle mluvčí nebyl nikdo zraněn a obyvatelům Chvaletic ani okolních obcí žádné nebezpečí nehrozí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme