Horní Egypt má první taneční školu, která učí i balet. Nadané tanečnice už nemusejí dojíždět do Káhiry

Asi třísettisícové egyptské město Minjá otevřelo baletní školu. Hodiny baletu přitom nikde jinde v Horním Egyptě nemají. Jde totiž o oblast známou svým konzervatismem a přísným dodržováním tradic. Nový kroužek se přesto především maminkám velice zamlouvá. A muslimské dívky na lekcích nemusejí nosit hidžáb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komorní balet

Komorní balet | Foto: Jiří Thýn

"Vždycky jsem chtěla chodit na balet, doteď jsme tu ale neměli školu, ve které by ho učili," vysvětluje studentka Miriam, která přesvědčovala rodiče, že na hodiny baletu chodí i její kamarádky a že se jim to moc líbí. Nakonec prý k zápisu svolili.

Miriam je patnáct let a právě to byl prý důvod, proč ji matka a otec nechtěli na balet pustit - je na to prý už moc stará. Nejstaršímu členu baletní skupiny je přitom 21 let, nejmladší tanečnici 4 roky.

Tato dívka měla asi štěstí, že věk byl to jediné, co rodiče považovali za překážku. Její učitelka tance Faten Zidan Abbasová je totiž kvůli své profesi často pod palbou kritiky.

"Lidé se mě ptají, jak můžu učit balet, když ženy a dívky musí nosit hidžáb," popisuje situaci učitelka. Když jim řekne, že děvčata žádné šátky na hlavě nemají a cvičí v klasickém baletním úboru, tak se zlobí, že je nechám nosit oblečení, které obepíná tělo.

„ Děvčata žádné šátky na hlavě nemají a cvičí v klasickém baletním úboru. “

Abbasová se snaží takovým lidem vysvětlit, že na tom není nic špatného: "Máme místo, kde cvičíme, a jasná pravidla."

Hodiny baletu vypsalo centrum Alwanat, které už skoro dva roky nabízí různé kroužky od kreslení přes herectví po hru na hudební nástroje.

Minja-Horni-Egypt.png | Foto: Google Maps

Nabídka tanečních kurzů se rozrostla o balet díky silné podoře rodičů.

"Provedli jsme průzkum mezi rodiči dětí, které k nám už chodí. Balet hodně podporovali," vysvětluje zakladatel centra Marco Adel.

V dotaznících se Adel v komentářích od maminek často dočetl, že stát se baletkou byl jejich sen. Takže pokud takovou možnost dostanou jejich dcery, jsou rozhodně pro.

Některé ženy se dřív snažily splnit svým dcerám jejich taneční sny tím, že je vozily na balet do Káhiry. Tříhodinová cesta do metropole je ale časově i finančně náročná.

Nadané tanečnice z města Minjá to od června už nemusí trápit. Za hodiny baletu platí symbolickou částku, která pomáhá centrum Alwanat udržet v chodu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme