Britové začali po referendu žádat o české občanství. Kvůli přístupu na volný evropský trh

Česká ambasáda v Londýně hlásí dva měsíce po referendu o odchodu Velké Británie z EU zvýšený zájem o česká občanství. Obrátilo se na ni několik desítek lidí, kteří zjišťovali informace, jak získat český pas. Píše o tom Aktuálně.cz s tím, že podobné zkušenosti a silný nárůst dotazů hlásí také další velvyslanectví členských států EU na britských ostrovech. Důvod, proč Britové usilují o to, aby získali evropský pas, je zřejmý – rádi by si ponechali otevřené dveře na volný evropský trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Od vyhlášení výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU zaznamenalo české velvyslanectví dílčí nárůst dotazů ze strany britských občanů jak na potřebu víz do ČR pro krátkodobé turistické cesty a dlouhodobé pobyty, tak i na možnost získání českého občanství či českých cestovních pasů," odpovědělo Aktuálně.cz tiskové oddělení ministerstva zahraničí.

Konkrétně se na české úředníky po 23. červnu obrátilo 120 Britů s dotazem, jak to je nebo bude s vízy pro návštěvu Česka. Odpověď byla ve většině případů prostá – Britové žádná víza nepotřebují, a to dokonce ani pokud plánují v Česku delší dobu žít. Vzhledem k tomu, že jsou stále ještě členy EU, žádnou takovou povinnost nemají. A protože britská vláda podle všeho s odchodem z EU nijak nepospíchá, pár let to tak ještě zůstane.

Zároveň ale narostl počet ještě jiných žádostí, které se scházejí na české ambasádě v Londýně, a to dotazů na vydání českého pasu.

„Jde jednak o britské občany s českými předky, kteří z nejrůznějších důvodů odcházeli během 20. století do ciziny a kteří české či československé občanství původně měli, a dále o občany, kteří sami byli v minulosti držiteli českých pasů,“ uvedlo ministerstvo. Těchto žádostí dorazilo do Londýna od brexitu zatím 110.

Zkušenosti jiných evropských ambasád v Británii jsou stejné a v řadě případů i mnohem intenzivnější. Agentura Bloomberg oslovila většinu zastupitelských úřadů členských zemí EU a například z rakouského či švédského velvyslanectví jí odpověděli, že bezprostředně po referendu zodpovídali jejich zaměstnanci až stovku dotazů denně.

V britských médiích se dokonce objevily spekulace, že o německé občanství mohl projevit zájem i jeden z lídrů za vystoupení země z EU, nacionalista Nigel Farage. Europoslanec, jehož manželka je Němka, byl totiž spatřen na německé ambasádě.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme