Lidská předchůdkyně Lucy nejspíš zemřela pádem ze stromu, tvrdí nové testy

Nejznámější fosilie světa přezdívaná Lucy nejspíš zemřela pádem z velké výšky. Nové testy její kostry totiž odhalily zlomeniny podobné těm, které člověk utrpí při pádu ze stromu. Vědci se shodují, že by tento objev mohl prozradit více o způsobu života jejího druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hominid Lucy

Hominid Lucy | Zdroj: ČTK

O zlomeninách se vědělo už v době nálezu kostry Lucy. Podle vedoucího výzkumu profesora Kappelmana z Texaské univerzity ale bylo k jejímu detailnímu ohledání potřeba nejmodernější techniky.

Lucy několik let putovala po amerických muzeích. Tým vědců nejdříve musel k jejímu výzkumu sehnat potvrzení od etiopských úřadů. Až když ten přišel, mohly přijít na řadu práce na skenovacích přístrojích s vysokým rozlišením.

Výsledky testů ukázaly na zlomeniny, které se mohly stát jedině zdravým, živým kostem. To dokazuje, že Lucy přišla ke zlomeninám zaživa. Zranění pro ni navíc byla prokazatelně smrtící, protože nevykazují žádné známky hojení.

Pád ze stromu potvrzuje forma jejích dílčích zranění, jako jsou třeba zlomenina kotníku, žeber, čelisti, pánve či lebky. Rozdrcený ramenní kloub zase naznačuje, že se snažila rukama zbrzdit pád.

Nancy Lowellová, profesorka antropologie z univerzity v Albertě, považuje zjištění texaského týmu vědců za překvapivé, ale zcela přesvědčující. Výhrady má pouze k výšce a rychlosti pádu, které vědci stanovili na 12 metrů a 60 kilometrů za hodinu.

„Lidé můžou umřít na zranění z pádu. Může to být klidně i pád ze žebříku, pokud například dojde k poraněním hlavy. Lucy proto nemusela nutně spadnout z vysokého stromu,“ řekla Lowellová BBC.

Přes 3 miliony let starý hominid byl objeven v roce 1974 v etiopském regionu Afar. Lucy, jejíž kostra je ze 40 procent kompletní, měla podle vědců asi 1,1 metru a v době smrti byla ve fázi mladé dospělosti.

Její druh Australopithecus afarensis nesl znaky vzpřímeného držení těla, na rozdíl od svých předchůdců ale neměl dolní část těla přizpůsobenou ke šplhání.

Oblast etiopského Afaru byla zátopová a odborníci si myslí, že v době života Lucy i hustě zarostlá stromy. Zranění na kostře Lucy by mohly potvrdit názor, že Australopithecus afarensis trávil alespoň část svého života v korunách stromů, a to například k ochraně mladých nebo krmení.

Vědci z Texaské univerzity detailně zkoumali Luciinu kostru kvůli výrazným zlomeninám | Foto: Reuters

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme