Ondřej Soukup: Umřel nebo umírá uzbecký prezident Karimov?

30. srpen 2016

Zprávy z Uzbekistánu jsou rozporuplné. 78letý prezident Islam Karimov je podle některých již od včerejška mrtvý, jiní tvrdí, že sice utrpěl mozkovou příhodu, situace je ale stabilizovaná.

Vtipálci na ruském internetu vymysleli mem Schrödingerův Karimov. Nicméně málokdo pochybuje o tom, že do svého křesla neomezeného vládce země se už nevrátí.

Bude to zajímavé sledovat, protože otázka následnictví je v autoritativním režimu vždy citlivá. A nyní odcházejí lidé ještě ze sovětské nomenklatury a je jasné, že i při současné úrovni zdravotnictví se proces nedá zastavit.

Někdo se snaží vytvářet rodinné dynastie, jako se to povedlo ázerbajdžánskému prezidentovi Hejdaru Alijevovi, který do svého křesla posadil syna Ilhama. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má dokonce tři syny a nejmladšího, dvanáctiletého Nikolaje bere s sebou na vojenské přehlídky nebo na audience k papeži.

Islam Karimov ovšem má jen dvě dcery. Starší z nich, Gulnara je již dva roky v domácím vězení, kam se dostala po konfliktu s šéfem tajné služby Rustamem Inojatovem, který otci sestavil přehled všech korupčních afér jeho dcery.

Ta brala úplatky od zahraničních společností, které chtěly pracovat v zemi a dohromady prý dostala asi jednu miliardu dolarů. Druhá dcera, Lila, nikdy neprojevovala politické ambice.

Recept na budoucí problémy

Gulnara Karimova

Nejpravděpodobnější verze tedy je, že nástupcem se stane někdo z nejbližšího okolí Islama Karimova. Je klidně možné, že právě nyní probíhá boj o místo předsedy výboru pro organizaci pohřbu, který obsazuje podle sovětské tradice budoucí nástupce.

Po smrti prezidenta sousedního Turkmenistánu Saparmurata Nijazova, který si nechával říkat Turkmenbaši, tedy Otec Turkmenů, jednalo jeho okolí dva dny a jako vítěz se objevil jeho osobní lékař Gurbanguly Berdymuchammedov. Shodou okolností pak několik jiných členů nejbližšího okolí zemřelo nebo zmizelo.

Třeba to čeká i na některé lidi z okolí uzbeckého prezidenta. Možná je to ta lepší varianta. Uzbekistán připomíná sud se střelným prachem. Po Sovětském svazu zdědil neefektivní ekonomiku, složitou národnostní situaci a od 90. let také nárůst islamistů.

Ty sice Islam Karimov mimořádně tvrdě potlačil a většinou vyhnal do Afghánistánu, je ale jasné, že pokud by došlo k oslabení bezpečnostního aparátu a boji uvnitř elity, velmi rychle by islamisté různé míry radikality obnovili svou sílu.

Připočtěme chudobu obyvatelstva, které masově odjíždí pracovat do Kazachstánu a Ruska, zkorumpovanost státní správy a fakt, že průměrný věk v Uzbekistánu je 27 let. A máte recept na vážné budoucí problémy.

Vzhledem k výbušnosti celé střední Asie bychom si nejspíš měli přát vítězství nějakého technokrata z okolí Islama Karimova. A tiše se modlit, aby přeci jen začal s nějakými reformami. Protože dlouho tahle situace trvat nebude.

autor: oso
Spustit audio