Francouzský ministr hospodářství odstoupil, chce být totiž prezidentem

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron podal demisi, chce se totiž plně věnovat své kandidátské kampani před prezidentskými volbami. Ty francouzské se mají konat v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centristický kandidát Emmanuel Macron

Centristický kandidát Emmanuel Macron | Foto: Copyleft / Free Art License, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Ministr hospodářství se tak oddělil od socialistické vlády premiéra Manuela Vallse. S ní měl právě už delší dobu neshody.

Macron totiž v dubnu letošního roku založil své vlastní politické hnutí En Marche! O něm dříve prohlásil, že není levicové, ani pravicové.

Ministr hospodářství poté, co oznámil demisi, nemíní být hned prohlášen za prezidentského kandidáta. Nechce, aby ho lidé považovali za „zrádce“ prezidenta Françoise Hollanda. Svým podporovatelům ale na červencovém shromáždění oznámil, že je příští rok povede k vítězství.

Průzkumy veřejného mínění uvádějí, že Macron má velkou naději na třetí místo ve volbě. Druhou pozici zabírá bývalý premiér Alain Juppé a na prvním místě je vůdkyně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Naopak za Macronem se těsně nachází bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Současný francouzský prezident François Hollande má ale šanci na zvolení mizivou.

Reuters, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme