Vzor, silná osobnost, statečná žena. Na 'Zlatou Věru' vzpomínají na sociálních sítích sportovci i politici

Zařadila se k nejvýznamnějším osobnostem českého i československého sportu. Na olympijských hrách vybojovala dohromady jedenáct medailí, z toho sedm zlatých. Na bývalou sportovní gymnastku Věru Čáslavskou, která zemřela v úterý večer, vzpomínají nejen její následovníci z řad sportovců, ale také politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská se zlatými olympijskými medailemi

Věra Čáslavská se zlatými olympijskými medailemi | Zdroj: ČTK

„Věrka jde na horní žerď, na dolní, obrat. Výborně, Věrka! Nespadla, přátelé,“ komentoval výkon Věry Čáslavské na olympijských hrách v Mexico City 1968 Karel Malina.

Slavná bývalá československá gymnastka se vryla do paměti fanoušků, sportovců, novinářů i politiků. Pro své následovatele z řad olympijských vítězů – kupříkladu pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou – byla vzorem.

Někdejší olympijský desetibojař Roman Šebrle považoval Věru Čáslavskou za jednoho z největších velikánů světového sportu.

Tenistka Barbora Strýcová si nejúspěšnější československou olympioničku vybavuje jako velkou bojovnici s čistou myslí.

K úmrtí Věry Čáslavské, která na olympijských hrách v Tokiu 1964 a Mexico City 1968 vybojovala sedm nejcennějších kovů, se vyjádřili i politici.

Ministr obrany České republiky Martin Stropnický na Věru Čáslavskou vzpomíná jako na výjimečně statečnou a skromnou ženu pronásledovanou normalizačním režimem.

Podobně se o bývalé sportovní gymnastce vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová obdivovala na Věře Čáslavské její zápal pro práci s mládeží.

Věra Čáslavská - medaile | Foto: Český rozhlas

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme