Nemocnice Motol vypisuje tendr na praní prádla za 150 milionů. Vyplatí se nám to, argumentuje

Ještě nedávno se Fakultní nemocnice Motol chlubila tím, že pere nemocniční prádlo za 11 milionů ročně. Teď ale vypisuje výběrové řízení na poskytovatele těchto služeb za 150 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Motol

Nemocnice Motol | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nový poskytovatel by měl zrekonstruovat stávající prádelnu v nemocnici, vybavit ji novými přístroji a samozřejmě dál kvalitně prát prádlo pro nemocnici. A to vše za 150 milionů korun.

„Co se týče samotných přístrojů nutných k provozu prádelny v nemocnicích, pohybuje se maximálně do 60 milionů korun, pokud jde opravdu o špičkové vybavení,“ řekl MF Dnes jeden z výrobců pracích technologií, který cenu tendr zpochybnil.

Když letos vybírala "prádelnu" ústecká Krajská zdravotní, která chtěla kompletní rekonstrukci a modernizaci prádelny pro zhruba stejný počet lůžek jako v Motole, stál projekt včetně stavebních prací 31 milionů korun. Podle ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka je ale cena v pořádku. „Musíme rekonstruovat rozvody páry a další rozsáhlé úpravy.“

Podle ředitele se nový projekt vyplatí. „Pronajmeme prádelnu nové firmě, která investuje do vybavení, zavede druhou a třetí směnu prádla, zahrne do toho i praní pro ostatní nemocnice nebo hotely. Díky tomu se firmě podaří stlačit ceny ještě níž, než ji děláme my.“

Zrušení vlastní prádelny se prodraží

Před lety svou prádelnu zrušila i Karlovarská krajská nemocnice, teď ji chce opět zřídit. Praní prádla od firem zvenku se jim prodražilo. „Nevím, jestli v té době bylo vedení nemocnice nedospělé, či za tím stál jiný profit,“ kritizoval rozhodnutí krajský zastupitel Jaroslav Borka z KSČM.

Jednou z firem, která se tendru účastní, je konsorcium firem Renatex a Pragoperun. Podle organizace Kverulant, která odhaluje nehospodárnosti ve veřejné sféře, patří firma Renatex k nejdražším na trhu. „Ve FN Ostrava prala tato firma s náklady na jedno lůžko a rok 31 tisíc korun. Přitom republikový průměr na lůžko a rok se pohybuje kolem 14 tisíc korun,“ řekl pro MF Dnes Vojtěch Razima z této organizace.

Proti výsledkům Kverulanta se ohradila sama firma i tehdejší ředitel nemocnice a současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Když vezmete tabulky, které vyvěsili lidé z Kverulanta, a přepočítáte je na kilogram prádla, vyjde vám, že FN Ostrava rozhodně nevychází nejdráž,“ řekl Němeček.

Pragoperun již s nemocnicí Motol spolupracuje. Pronajímá jim tunelovou prací linku, která je nejdůležitějším strojem v každé nemocniční prádelně. Za dvanáct měsíců pronájmu zaplatila nemocnice čtyři miliony korun. Přitom nová vyjde na 20 milionů. Sehnat jde ale i levněji. V Hradci Králové ji koupili za 17,5 milionu, v Brně jen za 16 milionů korun.

Podle ředitele Ludvíka ovšem neměla nemocnice na vybranou. „Kontinuální prací linka je v havarijním stavu. Proto jsme vypsali malou veřejnou zakázku na pronájem prací linky. Jednalo se o provizorní řešení – nechtěli jsme zavazovat účastníky soutěže pořízením nové pračky.“

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme