Lidé budou asi chodit do důchodu v 65 letech, ANO i lidovci podle všeho podpoří návrh ČSSD

Koalice se nakonec pravděpodobně shodne na hranici odchodu do důchodu v pětašedesáti letech. Předseda hnutí ANO a šéf financí Andrej Babiš připustil, že se ANO na odpolední schůzce vedení vládních stran přizpůsobí návrhu, který podporují sociální demokraté i lidovci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Pokud dvě koaliční strany říkají 65, tak my se samozřejmě tomu přizpůsobíme,“ řekl Andrej Babiš. I když je nakonec pro, upozorňuje ministr financí na rizika.

„Většina států, která odchod do důchodu zastropovaný na této výši, má obrovské problémy, z hlediska dluhů a z hlediska financování. A proto si myslím, že to není v této chvíli priorita. Do roku 2030 tady budeme mít možná ještě čtyři nebo pět vlád a ještě se to má revidovat.“

Babiš také řekl, že zastropování odchodu do důchodu má přímou souvislost i s výší důchodu. „Protože čím bude nižší zastropování, tím méně peněz bude na důchody,“ poznamenal. Podle něj by se měl spíše řešit dřívější odchod do penze pro některé náročné profese.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka před takzvanou koaliční radou řekl, že jeho strana hranici 65 let podpoří. Lidovci také žádají, aby se strop každých pět let mohl přehodnotit podle dat statistiků. Chtěli by, aby lidé mohli čtvrtinu svého života strávit v penzi.

Jana Čermáková, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme