Nezpůsobujeme hurikány ani zemětřesení. Vědci pustili veřejnost do zařízení HAARP na Aljašce

Zařízení HAARP na Aljašce nezpůsobuje hurikány a zemětřesení. Slouží pouze k výzkumu ionosféry. To chtěli dokázat vědci z Aljašské univerzity, které zařízení od roku 2014 patří, při dni otevřených dveří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kondenzační stopa za letadlem

Kondenzační stopa za letadlem | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Prashanta

Konspiračních teorií kolem tohoto místa, které do roku 2014 patřilo americkému letectvu a agentuře DARPA a bylo přísně hlídané, bylo hned několik. HAARP prý umělo ovládat počasí, způsobovalo hurikány a zemětřesení, a dokonce umělo ovládat i lidskou mysl.

Zařízení údajně mohlo za zemětřesení v Japonsku v roce 2011 a zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez tvrdil, že i za zemětřesení na Haiti v roce 2010. HAARP měl také sestřelit raketoplán Columbia a aktivista Jesse Ventura zase tvrdí, že HAARP bombarduje lidi na celém světě vlnami, které umějí ovládat myšlení.

Na dni otevřených dveří ale vědci ukázali, že zde nejde skutečně o nic jiného než o výzkum ionosféry. Všem odvážlivcům, kteří absolvovali dalekou cestu k zařízení, které stojí 300 kilometrů od hlavního města Aljašky Anchorage, připravili vědci prohlídku o ionosféře.

Ta dokáže odrážet rádiové vlny. Díky ní proto můžeme poslouchat zahraniční stanice, jejichž vysílač je až za obzorem. Vysokofrekvenční vlny mohou dokonce ionosféru ohřívat.

Chemtrails nebo obří planeta

Blízko HAARPU jsou i další vědecká zařízení, která zkoumají permafrost nebo seismické aktivity.

Vědci po celém světě se v poslední době pustili do rozbíjení více podobných konspiračních teorií. Výzkumníci z University of California nedávno vyvrátili teorii o chemtrails. Podle ní kondenzační stopy za letadly jsou ve skutečnosti chemikálie, které mají ovlivňovat počasí a myšlení lidí.

Nebo třeba astronomové již po několikáté vyvrátili existenci obří planety Nibiru, která údajně krouží po velmi protáhlé dráze kolem Slunce a jednoho dne narazí do Země a zničí zde všechen život. Podle astronomů by však takovou planetu již dávno objevili, a tudíž žádná neexistuje.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme