Rady psychologa pro úspěšný školní rok. Naučte své děti se učit

31. srpen 2016

Začátek školního roku je příležitost začít znovu a lépe. Nedařilo se vašim dětem loni? Zkuste to s nimi letos nastavit tak, aby vše klapalo bezproblémově. Jak na to nám poradil psycholog Jiří Knoll, ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v Pardubicích.

Školáci jsou po prázdninách odpočatí a do školy se těší. Je to změna. Mohou se konečně s kamarády podělit o své letní zážitky. Navíc pro děti, které měly špatný loňský rok, to může být nový začátek. Je to příležitost začít s čistým štítem a vykročit tou správnou nohou do další životní etapy.

„Jako rodiče bychom se měli zamyslet nad možnostmi našeho dítěte. Opravdu ne každý může být jedničkář. Pro někoho může být úspěch dvojka nebo trojka. Já vím, že to vypadá jako fráze, ale opravdu oceňte hlavně snahu,“ upozorňuje Jiří Knoll.

Nežijte vedle sebe. Mluvte spolu

Možná, že horší prospěch je i rodičovská vina. Jak to napravit? Zajímejte se aktivně a průběžně, jak si vaše dítě ve škole vede, jaké má domácí úkoly a jak se mu učení daří. „Posadit dítě počítači a zanechat ho svému osudu nic neřeší. Mluvte spolu,“ apeluje Jiří Knoll s tím, že právě tohle školákům chybí. Probírejte s nimi jejich učení, diskutujte s nimi o tom, naučte je se vyjádřit, říct svými slovy, co znají.

Čtěte také

„Škola není všespásná. Rodina je základ,“ dodává Jiří Knoll. Využije čas, kdy vaříte nebo poklízíte. Vezměte si k tomu i syna nebo dceru a veďte s ním dialog. Pokud možno bez mobilu a tabletu v ruce. Nežijte vedle sebe. Využívejte čas, který trávíte spolu.

Nedocenitelný stereotyp

Pro úspěšný školní rok zajistěte dítěti pravidelný režim. Mělo by ve stejný čas vstávat i jít spát. Při nastavování pravidel se řiďte věkem dítěte. Dostatek spánku je pro učení důležitý. Nevyspalé dítě toho moc ve škole nepochytí. „Samozřejmě u starších dětí je to boj. Večer jsou v zajetí televize a internetu. Je to opět otázka domluvy,“ říká psycholog Jiří Knoll. Ideální také je, když si věci na druhý den školák připraví den předem. Ráno se to pak obejde bez stresu.

Jak se správně učit

Určitě jste o tom už četli. Často se píše, že dnešní děti se neumí učit. Vzdychají nad tím nejen rodiče, ale i učitelé. Jak je to možné? Dnešní generace je zvyklá informace vyhledávat na internetu. Jsou s tím hotové rychle, často je jenom kopírují, o obsahu nepřemýšlí a nedívají se na problém z více úhlů pohledu. Spokojí s málem a proto si nic ani nepamatují.

6 tipů pro úspěšné studium
  • bezprostředně po škole má mít dítě volno

  • nejdřív se má učit náročnější předměty

  • délka učení v kuse by neměla přesáhnout půlhodinu, poté následuje přestávka

  • nenechávejte školní povinnosti na pozdní večer

  • vyzkoušejte, co se dítě naučilo

  • když jsou povinnosti splněné, má dítě právo na volno podle svých představ

  • zapojte do učení uši, oči i pohyb a zjistěte, co vaše dítě preferuje

Obecně platí, že když se učíme něco ráno, snadněji si to zapamatujeme, ale rychleji to zapomeneme. Odpolední učení jde víc ztuha, ale zase nám v našich hlavách uvízne.

Když si dítě s učením samo neví rady, buďte mu nápomocní. „Nejde jenom o to ho vyzkoušet, ale nějakým způsobem ho i vést,“ vysvětluje Jiří Knoll. Nenechte školáka zevlovat nad sešitem nebo učebnicí. Zjistěte, jestli něco opravdu aktivně dělá.

Čtěte také

„Někdy doporučujeme nastavit budík. Odhadněte, za jak dlouho se může danou látku naučit. Poté ho otestujte,“ radí Jiří Knoll. Když je všechno hotovo, dejte svému potomkovi volný prostor. „Je důležité, aby dítě vědělo, že když se to naučí, jsou jeho povinnosti splněné,“ uvádí Jiří Knoll. Nezapomínejte ani na to, že každý potřebuje pochválit.

Překroužkováno aneb unavené děti

Pozor na volnočasové aktivity. Děti by jich měly mít přiměřeně. Současná generace školáků je zahlcená kroužky, často na úkor školy. „Často vidím, že jsou děti unavené. A podepíše se to právě na školních výsledcích,“ varuje Jiří Knoll.

autor: PRO
Spustit audio