Učitelé v platech stále nedohnali další vysokoškoláky. Změnit se to nemusí ani letos

Většina českých učitelů nadále vydělává méně než jiní vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci. Vyplývá to z analýzy výzkumné instituce Cerge-EI za rok 2015. Ani v letošním roce to nevypadá, že by se situace příliš změnila, a to i přes současný nárůst učitelských platů o 8 procent. Ministerstvo školství bude kvůli tomu chtít v následujících třech letech každý rok 15 miliard navíc. Podle resortu financí je to ale nereálný požadavek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelé s platy dlouhodobě nejsou spokojeni.

Učitelé s platy dlouhodobě nejsou spokojeni. | Foto: CC0 Public domain

„Těch pár stovek, co jsme dostali, tak to člověk ani nepocítí,“ zhodnotil zvyšování platů v uplynulých letech Heřman Kempfer, učitel ze základní školy ve Vodičkově ulici v Praze. Od září by si měl přijít zhruba na 25 tisíc hrubého.

„Mám tři děti, splácíme hypotéku, jeden plat mi nestačí. Čili tady mám jeden úvazek, plus ještě pár hodin a plus druhá práce - lepím billboardy. Bojím se, že až mi bude 50 a víc, nepůjde to dělat tak, jak to dělám doteď, jestli do té doby vůbec fyzicky vydržím,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští učitelé si ani v loňském roce oproti ostatním vysokoškolákům nepolepšili. Jaké změny plánuje ministerstvo školství, shrnul Václav Štefan

Tvrdá čísla pocity učitelů potvrzují. V roce 2015 stouply jejich reálné platy o 2,6 procenta, u všech ostatních zaměstnanců to byla hlavně díky silné ekonomice v průměru téměř 4 procenta.

Podle aktuální analýzy instituce Cerge-EI navíc 80 procent učitelů nadále nedosahuje mzdy, kterou pobírají ostatní vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci. Situace se tak za posledních deset let v podstatě nezlepšila.

„Nakonec došlo k tomu, že se ukázalo, že nárůst slibovaný po dobách stagnace jen kopíroval vývoj platů ve zbytku ekonomiky. To znamená vývoj v alternativních profesích, o kterých by učitelé mohli přemýšlet,“ popsal ekonom vzdělávání Daniel Münich, který analýzu připravil.

Nový školní rok začíná i 115 tisícům prvňáčků. Některé postižené děti přestoupily na běžnou školu

Číst článek

Dorovnání místo navýšení

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD říká, že letos by už si učitelé oproti ostatním měli polepšit. Od prvního září dostávají přidáno 8 procent. Podle analýzy ale letos platy ostatních zaměstnanců porostou ještě rychleji než loni. Je tak možné, že z navýšení bude opět jen dorovnání.

V dalších třech letech chce proto ministryně na platy postupně dosáhnout navýšení rozpočtu o 45 miliard korun. „Ty částky, pokud by se jednalo právě o třikrát za sebou 15 procent, tak jsou obrovské a znamenaly by navýšení zhruba 15 miliard ročně,“ vyčíslila.

Takový vývoj odpovídá požadavkům školských odborů. „Předpokládáme, že pokud by to rostlo po 15 procentech, tak za tři roky bychom se mohli dostat na hladinu 130 procent oproti průměrnému platu v národním hospodářství. Bez toho to nebude motivující pro potencionální budoucí pedagogy,“ upozornil.

Babiš: ČSSD je rozpočtově nezodpovědná

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO vzkázal, že růst platu učitelů podporuje. Podle něj ale nejsou požadavky ministryně reálné.

„Je potřeba peníze nejenom pro resort školství, ale i pro ostatní resorty. Každý den je nějaký návrh. Sociální demokracie je rozpočtově nezodpovědná. Stále vycházejí z hesla pana Špidly, že zdroje jsou, ale my se přece nechceme zadlužovat, protože potom by se stalo, že jeden den nebudou peníze v podstatě na nic,“ řekl.

Platy českých učitelů jsou podle OECD dlouhodobě nejnižší v rámci nejvyspělejších zemí světa. Lépe je na tom i Slovensko, Polsko nebo třeba Chile.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme