Polským žákům prý výuka ve škole nestačí. Z doučování se pomalu stává obchod

Stačí dětem výuka ve škole? Stále více rodičů v Polsku si myslí, že ne. A proto jsou ochotni si připlatit. Z doučování se stal obchod, který se ale nelíbí úřadům. Za zvláštní hodiny prý platí asi polovina středoškoláků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě - třída - učitel - žáci

Ve třídě - třída - učitel - žáci | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Eaglebrook School

Se začátkem školního roku přichází v Polsku i sezona doučovatelů, polsky korepetytorů, kteří za peníze pomáhají studentům doma s přípravou.

„Většinou se nám hlásí středoškoláci. Studenti lyceí, kteří se připravují na maturitu. Ale učíme také studenty vysokých škol a žáků druhého stupně základní školy. Víc máme ale studentů z lyceí,“ říká Andrzej Korzenowski z wroclawské agentury AM, která nabízí jazykové doučování osobně nebo přes Skype.

Asi polovina rodičů středoškoláků totiž podle odhadů listu Gazeta Wyborcza v Polsku není spokojená s výukou ve škole, a je proto ochotná si připlatit za extra lekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Polsku vzkvétá trh s doučováním, učitelům často umožňuje daleko vyšší příjem

„Největší problém je v tom, že jsou třídy velké a početné. Učitel je jen jeden a těžko může věnovat pozornost jednotlivým žákům, když jich má 30 ve třídě. Proto se nám často hlásí sami studenti nebo jejich rodiče. Jde jim o to, aby si jejich děti co nejlépe osvojily cizí jazyk a měly lepší šanci na pracovním trhu,“ vysvětluje Korzenowski.

Alternativa pro vyšší příjem

Pro učitele je doučování alternativou, která hlavně ve velkých městech umožňuje vyšší příjem. Podle odhadů to může být i přes sto tisíc korun měsíčně. Přesné údaje je ale těžké zjistit, mnozí učitelé totiž takové příjmy nezdaňují a nechtějí o nich mluvit.

Polskému ministerstvu školství se vzrůstající trend s doučováním příliš nelíbí, potvrzuje mluvčí Anna Ostrowská.

„Je pravda, že se trh s doučováním neúměrně rozrostl. Mnozí rodiče se cítí pod tlakem, cítí potřebu platit za doučování, protože to dělají ostatní, i když to jejich děti možná ani nepotřebují. Proto se snažíme prosadit změny tak, aby doučování bylo opravdu jen pro děti, které ho potřebují.“

Přivýdělek, nebo hlavní příjem?

Ani na ministerstvu se ale nedá zjistit, kolik učitelů si tímto způsobem přivydělává, nebo pro kolik je to dokonce hlavní příjem.

„Ministerstvo školství neshromažďuje statistiky, které se týkají doučování. Nás zajímá to, co se děje při výuce ve školách. Proto o počtech doučovatelů nemáme informace,“ dodává Ostrowská.

Je ale jasné, že polský trh s doučováním vzkvétá a se začátkem nového školního roku přichází i jeho hlavní sezona.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme