Protesty radikálů prověřují vládu nového brazilského prezidenta

Brazílie má novou hlavu státu – a to bez voleb. Zemi povede dosavadní úřadující prezident Michel Temer, který byl od roku 2011 viceprezidentem. Brazilský senát totiž rozhodl o sesazení Dilmy Rousseffové z nejvyšší funkce. Rozhodnutí bylo přijato nejen zpěvem a oslavami. Jestli protesty radikálních příznivců Strany pracujících Dilmy Rousseffové nepřerostou v masovější demonstrace, bude záležet na příštích krocích nové vlády Michela Temera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský viceprezident Michel Temer, který se ujal funkce hlavy státu po odvolání Dilmy Rousseffové

Brazilský viceprezident Michel Temer, který se ujal funkce hlavy státu po odvolání Dilmy Rousseffové | Zdroj: Reuters

Jakmile se objevil výsledek na světelné tabuli, odpůrci Dilmy Rousseffové a jejího setrvání ve funkci začali zpívat a slavit.

Pro jich nakonec bylo 61, pohodlně víc než potřebná dvoutřetinová většina. A slavili i běžní Brazilci, kteří nemohli levicové političce přijít na jméno.

V bohatší čtvrti jejího rodného Belo Horizonte začala troubit auta, střílet dělbuchy. Z jednoho okna byla slyšet hymna a hned pak paní domu vyvěsila vlajku a vítězně zvedala nad hlavu zaťaté pěsti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazílie impeachment a nový prezident

Většina země ale přijala zprávu už daleko klidněji než při různých okamžicích impeachmentu v uplynulém tři čtvrtě roce.

„Nejistota skončila. Je čas sjednotit zemi a povýšit národní zájmy nad zájmy jednotlivých skupin,“ řekl odpoledne Michel Temer, nový prezident, v proslovu k Brazilcům. Jenže ne všichni se zatím chtějí sjednocovat.

Dilma Rousseffová byla zatím jedinou ženou v nejvyšší funkci v Brazílii – a zatím jedinou hlavou státu, kterou zákonodárci zbavili úřadu.

V Sao Paulu použila policie proti protestujícím na podporu Dilmy Rousseffové vodní děla i slzný plyn. Byly mezi nimi i skupiny maskovaných protestujících.

To jsou ale radikální příznivci Dilmy Rousseffové a její Strany pracujících. Exprezidentka ztratila zbytky popularity.

Brazilská prezidentka Dilma Rouseffová | Foto: Reuters

O nic lépe na tom ale není Michel Temer, který s ní kandidoval na viceprezidenta už v roce 2010. Teď sice má podporu podnikatelů, ale ani on to nebude mít v parlamentu lehké, i když priority mu těžko někdo může vytknout.

„Mým závazkem je obnovit sílu našeho hospodářství a navést Brazílii zpátky na správnou cestu. Pilíři naší vlády budou: efektivní vládnutí, obnovení ekonomického růstu a tvorba pracovních míst, právní jistota, rozšíření sociálních programů a uklidnění celé země.“

Jestli si nevzal příliš mnoho úkolů najednou, ukážou už následující dny a kroky jeho vlády.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme