Dánsko patří cyklistům a Smørrebrødu, říká velvyslanec Brodský

1. září 2016

Celé Dánské království je nesmírně přívětivé místo pro život. Taky podle mezinárodních výzkumů indexu štěstí je nejšťastnější zemí světa.

„Žije se tam velmi dobře,“ říká český velvyslanec v Dánském království Jiří Brodský. Jde o rovinatý kraj a tak jsou Dánové taky vyhlášenými cyklisty. „Mají absolutní přednost v jízdě na silnici a umí na něm jezdit i za deště a větru, což se mi tedy dvakrát nedaří,“ dodává.

Cyklista je na prvním místě

Každý nový projekt, stavba nebo most, musí myslet na lidi na kolech. Na silnici může jen takový taxík, který pojme kolo, každá nová tramvaj v Kodani zase musí mít sekci pro přepravu cyklistů, mají i svou cyklodálnici. „Když na to ale sednete, tak najednou projíždíte jiným městem, taky jste všude rychleji. Na cyklisty musíte pamatovat ale i při otevírání dveří auta, jinak někoho srazíte.“


Smørrebrød
Otevřený sendvič tvořený hutným tmavým žitným chlebem (rugbrød) s máslem, na který patří plátek teplého, případně studeného masa, ryby nebo sýra. Dochucený je pak oblohou z čerstvé nebo nakládané zeleniny (nebo omáčkou).

Národní jídlo: sendvič

Karel Čapek o Dánsku napsal, že je to „takový krajíc chleba tlustě namazaný máslem.“ Smørrebrød je totiž národní jídlo, u kterého se musí přesně dodržovat receptura. „I jeho konzumace vyžaduje přesný řád, a to včetně toho, že se jí vidličkou a nožem.“

Dánské světlo

Dánové mají i plno dalších zvláštností, jako třeba výjezdy na svá letní sídla v době krátkého léta. Na své dovolené si tak nedají sáhnout. Letní prázdniny trvají od konce června do půlky srpna, za dánské léto se pak považuje doba ještě asi o 14 dní kratší.

„Stojí ale za to. Hlavně na plážích, kde se spojuje Baltské a Severní moře, najdete mimořádné světlo, o kterém dobře vědí všichni malíři, a to nejen ti současní.“ Až jednou nebude Jiří Brodský velvyslancem, bude se mu prý opravdu stýskat. „Je to pro mne velmi přiléhavý oblek, který mi sedne,“ dodává.

Jaká místa nenajdete v průvodcích, a stojí za návštěvu? A co v Grónsku? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

Logo
autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.