115 tisíc dětí šlo dnes poprvé do školy. Anička už má jasno, čím by chtěla být, až bude velká

1. září 2016

Velký den má dnes v Česku 115 tisíc dětí - poprvé usedají do školních lavic. Většina prvňáčků se do školy těší a poslední dny prázdniny netrpělivě přerovnávala a kontrolovala všechny potřebné pomůcky. Na svůj první školní den se chystala i malá Anička, která žije ve vesničce Býšť na pomezí Královéhradeckého a Pardubického kraje.

„Tohle je penál a tady je guma a ořezávátko. A tady mám tužtičku," Anička ukazuje svoji první školní aktovku. Vše potřebné má přichystané už několik dní.

„Prý tam budeme mít nějaké zvířátko. Morče nebo křečka," těší se do školy Anička.

Čtěte také

Škola v Býšti otevírá letos dvě třídy, každou pro dvě desítky dětí - do vesnice a jejich místních části se totiž stěhuje řada mladých rodin z nedalekého Hradce Králové a Pardubic.

Malá Anička část budoucích spolužáků zná už ze školky: „Budu tam mít kamarády a chci sedět se svou nejlepší kamarádkou Jolankou."

Tužky, škola, kreslení

Šestiletá dívenka má už vcelku jasno o svém dalším studiu: „Psát a číst. Až budu velká, chtěla bych být veterinářka pro zvířátka. A taky malířka."

Nástup prvního dítěte do školy je změna pro celou rodinu
„Školka, to byla taková volnost. Když jsme měli volno, tak jsme Aničku nechali doma. Do školy už bude muset chodit pravidelně, navíc začínají už o půl osmé. Pro nás to bude velká změna," říká maminka malé Aničky paní Ivana.

A přiznává, že první školní den se slzám asi neubrání: „Už jsme dostali od paní učitelky takový zvací dopis. A musím říct, že to mne dojalo hodně. Pro mě to tedy bude určitě hodně emotivní zážitek."

Spustit audio