Školní rok v kraji pro někoho začne později. Školy dokončují opravy budov

1. září 2016

V některých obcích v našem kraji budou mít školáci delší prázdniny. Jejich školy se totiž opravují a proto děti do lavic usednou později. V Černošicích u Prahy dokonce až 19. září a v Čerčanech na Benešovsku až v posledním zářijovém týdnu. Podle ministerstva školství se pozdější zahájení školního roku v e středních Čechách a v Praze týká téměř na dvou desítek škol.

Důvodem je ve většině případů dokončování rekonstrukcí a přístaveb školních budov. Například v Čerčanech se opravuje a staví se dokonce šest nových tříd a nová tělocvična. Učitelé čerčanské školy se v předstihu domluvili s rodiči, že děti zůstanou doma. Ze zhruba 400 dětí jich tedy bude do školy chodit asi jen 40 a ty ještě navíc stráví většinu času na Šumavě na plaveckém kurzu.

Prázdniny si prodlouží taky děti v Černošicích u Prahy. Do lavic usednou až v pondělí 19. září. Město totiž přes prázdniny přistavuje ke škole budovu za 15 milionů korun. Starosta Filip Kořínek (Věci černošické) říká, že stejně všechno nestihnou a poslední úpravy se budou dělat za chodu. „Při nástupu dětí do školy mezi budovami bude možný provoz, ale ještě to nebude finální, budou tam nějaké dočasné stěny,“ vysvětluje.

A kvůli opravám usednou děti do lavic později i děti ve Zruči nad Sázavou nebo v Březně na Mladoboleslavsku. Ve Zruči škola vyhlásila na první dva zářijové dny tzv. ředitelské volno. Důvodem je dokončování výměny rozvodů vody v areálu školy. V těchto dnech ale nebude v provozu ani školní jídelna ani družina. V Březně půjdou žáci poprvé do školy až 12. září

autor: duch
Spustit audio