Na českých silnicích zemřelo o prázdninách nejméně lidí za posledních 27 let. Prevence je ale stále na místě

Nejnovější statistiky policie ukazují, že dopravní nehody si za poslední dva měsíce vyžádaly celkem 126 obětí. To je o 26 mrtvých méně než loni. Jedná se o nepříznivějšéí prázdninový výsledek za posledních 27 let. Podle šéfa dopravní policie Tomáš Lercha mělo na nízkou nehodovost vliv příznivé počasí a velké množství uzavírek. Nutnost prevence ale zůstává, zejména u začínajících řidičů a ve školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Dopravní nehoda (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia | CC0 1.0

Především v červenci zaznamenaly statistiky výrazně bezpečnější silnice. O život přišlo o devatenáct osob méně. Svou roli sehrálo počasí.

Sedmý měsíc nabídl méně výrazně teplých a velmi slunných dnů, takže se tolik nestávalo, že by řidič nešťastně přejel do protisměru na rovném přehledném úseku. Právě tady byl zaznamenán nejvýraznější pokles nehodovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem dopravní policie Tomášem Lerchem o letošním létě na silnicích. O prázdninách totiž v Česku zemřelo na silnicích nejméně lidí za 27 let. Moderuje Jiří Chum.

"Čím horší je počasí, tím méně je nehod," vysvětluje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, "a protože o letošních prázdninách více pršelo, vyjíždělo na silnice méně motorkářů a cyklistů, kteří jsou v silničním provozu nejzranitelnější." I přesto 25 motorkářů v létě na silnicích zahynulo.

Na silničním provozu a jeho intenzitě se projevilo i poměrně velké množství uzavírek nejen na hlavních silničních tazích, ale i na vedlejších komunikacích.

I když to bylo pro řidiče velmi nepříjemné, tak se dá říci, že došlo ke zpomalení dopravy, a tím i ke snížení následků dopravních nehod.

Dalším faktorem byla média, která informovala o tom, jaká rizika letní prázdniny přinášejí právě ve vztahu k nepozornosti a únavě.

„ Čím horší je počasí, tím méně je nehod, vysvětluje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. “

Ředitele dopravní policie Tomáše Lercha pokles sice překvapil, ale pořád to považuje za velmi vysoké číslo.

Zlepšení neplatí v případě nepřizpůsobení rychlosti nebo nezvládnutí vozidla. Tam bylo zaznamenáno téměř dvacet usmrcených osob právě touto příčinou.

Od počátku roku zemřelo při dopravních nehodách 355 osob, tedy o 56 osob méně než v roce 2015.

Největší postrach silnic? Nepozorný řidič

„V letošním roce jsme zahájili kampaň proti nevěnování se řízení,“ informoval Lerch v reakci na to, jak počet obětí do budoucna ještě snížit. „Využívali jsme média, zejména rádia, abychom dostali informace do kabin řidičů.“

Doplňuje, že je potřeba neustále opakovat, jaká jsou rizika letního provozu. Snaží se o to jak dopravní policie, tak i její partneři, oddělení Besip. Přestože kampaň vysvětluje nástrahy, období od poloviny června do konce září zůstává tím nejtragičtějším v roce a čísla klesají velmi pomalu.

Lidé na silnicích stále více drží v ruce mobilní telefon, kontrolují třeba i sociální sítě. Nevěnování se řízení vozidla, ať už z důvodu stavu řidiče, tedy vlivem únavy či stresu, nebo proto, že dělá jinou činnost, to je fenomén poslední doby. A s rozvojem komunikačních technologií je to stále horší. Týká se to celé Evropy.

Na otázku, zda by vyšší pokuty mohly mít preventivní účinek, odpovídá ředitel dopravní policie výmluvně: „Zvýšení sankce tak, aby se takové jednání nevyplatilo, by byla na místě.

Na druhou stranu je důležité vysvětlovat rizika především začínajícím řidičům, kteří si možná neuvědomují, že i malé ohlédnutí na displej i v řádu vteřin může znamenat obrovskou tragédii." Letos právě na toto upozorňoval Besip.

Na dopravu připravit i děti

Ale důležité je také připravit děti, aby se cestou do školy nestaly obětmi dopravní nehody nebo aby se nezranily na kole či koloběžce.

Většina rodičů první den děti do škol doprovází, zejména ty malé. Nabízí se tedy, aby šel rodič dítěti příkladem a ukázal mu, jak se v silničním provozu chovat, zastavit se u přechodu, rozhlédnout se na obě strany, teprve potom přejít vozovku.

Jak již dopravní policie informovala, i policisté budou, zejména na začátku roku, fyzicky přítomni na zatížených přechodech v blízkosti škol.

Dopravní policie připravuje nejen na září semináře a besedy, kde dětem vysvětlí pravidla v rámci dopravní výchovy s důrazem na jejich bezpečnost.

Jiří Chum, Martin Karlík, Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme