Zpráva BIS: Sedm lidí odjelo z Česka podpořit Islámský stát. A nejvíce špionů má u nás Rusko a Čína

BIS ve své výroční zprávě za uplynulý rok zveřejnila, že z ČR do Sýrie loni odjelo sedm lidí se záměrem připojit se k teroristickým organizacím. Pocházeli z islámského světa, v Česku byli krátkodobě. Ve zprávě také stojí, že v Česku loni nejvýznamněji působily zpravodajské služby Ruska a Číny. Obě mocnosti chtěly v tuzemsku posílit svůj vliv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: zdroj: YouTube.com, VICE News

Z Česka loni odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím, jako je tzv. Islámský stát (IS).

Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě.

Jejich návrat do EU by představoval vážnou bezpečnostní hrozbu kvůli možné účasti na teroristických útocích. Ve výroční zprávě za loňský rok to dnes uvedla Bezpečnostní informační služba.

Podle českých zpravodajců slavil IS v předešlém roce i přes rozsáhlé území a personální ztráty úspěchy v provedení významných teroristických útoků týkajících se také evropského kontinentu.

Velmi účinná byla také jeho náborová kampaň, která do ozbrojených složek radikální organizace přivedla mnoho dalších dobrovolníků.

Labilita či frustrace

BIS začala sledovat aktivity lidí, kteří projevili sympatie k ideologii a činům IS.

"V mladší generaci tuzemských muslimů odhalila několik sympatizantů. U většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci," uvedla BIS ve výroční zprávě.

Ruská informační válka

Čínské zájmy se soustředily na rozšiřování vlivu v české politice a ekonomice. Rusko loni vedlo hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, zpravodajci také vyvíjeli úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob.

Ze zahraničních rozvědek v tuzemsku loni dominovali podobně jako v minulých letech ruští zpravodajci.

Podle BIS se snažili oslabit informační potenciál země utajenou infiltrací do českých médií a internetu nebo masivní produkcí propagandy a dezinformací.

Snažili se také narušovat vnitřní soudržnost a akceschopnost organizací NATO či EU šířením nepravdivých informací, které například vytvářely virtuální hrozbu války.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme