Navýsost trapné gesto, nebo osobní statečnost? Colin Kaepernick: „Dál budu sedět na znamení podpory lidí, kteří jsou utlačováni"

1. září 2016

Bouřlivou diskusi a pozdvižení ve své zemi, tedy USA, vyvolal na konci minulého týdne hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick, a to tím, že odmítl povstat při americké hymně.

„Dál budu sedět na znamení podpory lidí, kteří jsou utlačováni. To je pro mě něco, co se musí změnit. Až se to stane a až budu mít pocit, že ta vlajka a hymna reprezentují to, co by měly a až tahle země bude reprezentovat své lidi, jak by měla, pak vstanu. Teď jsou tady ale nespravedlivě zabíjeni lidé a nikdo se z toho nezodpovídá. Policajti jsou za to, že zabíjejí lidi, posíláni na placenou dovolenou, a to prostě není správné," uvedl ve vyjádření Colin Kaepernick.


Ten hráč mohl to gesto udělat, ale to nemění nic na tom, že to gesto bylo navýsost trapné. Vyžaduje to mít v hlavě pěkný bordel, protože takovéto gesto může udělat jen někdo, kdo se staví k útokům policistů a k útokům minoritních obyvatel USA vůči policistům naprosto ignorantsky a selektivně.Teodor Marjanovič, komentátor Hospodářských novin.


Upozorňovat na to z pozice celebrit jako je třeba sportovec, hudební hvězda a podobně, to je určitě záhodno.Matěj Metelec, redaktor A2

V protestu hodlá Kaepernick pokračovat, dokud se situace v zemi nezmění. Osmadvacetiletý hráč amerického fotbalu Kaepernick sklízí kritiku, ale objevují se i vyjádření na jeho podporu. Naposledy včera veteráni různých amerických válek zahltili Twitter vzkazy na Kaepernickovu podporu - typický vzkaz je ten, že nebojovali kvůli nějaké písničce (myšleno hymně), ale pro to, aby lidi mohli svobodně vyjadřovat svůj názor. Do hráče se opřel i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. „Je to hrozné. Možná by si měl najít jinou zemi, která by mu víc vyhovovala. Ale takovou nenajde," prohlásil Trump v rozhlasovém pořadu Dori-Monson-Show v Seattlu.

„Má na to svaté právo, ale to nic nemění na tom, že to je prostě trapné. Kdyby tento hráč pracoval s afroamerickou komunitou, aspoň tedy v tom kraji, kde žije a pomáhal jim k tomu, aby se snažili integrovat do společnosti a nedívali se na bělochy jako na jinou rasu, která je nepřátelská – pak bych to chápal,“ vysvětluje Teodor Marjanovič komentátor Hospodářských novin.

Uvádí také to, že například původní Američané, Indiáni, se podle něj postavili čelem osudu. „Ti také takové činy, jako vysedávat americkou hymnu, nedělají.“ Marjanovič připomíná ještě tiskovou konferenci, na kterou dorazil Kaepernick v tričku s Che Gevarou a Malcolmem X a upozorňuje, že jde o symboly protiamerické, nikoli proti útlaků Afroameričanů.

Američané a úcta k symbolům

„To prolomení konformity vyvolává ve většině té populace negativní reakce, a to nejen že jde o politické gesto, ale že se to nesluší,“ hodnotí Matěj Metelec, redaktor čtrnáctideníku A2.

Podle Metelce v momentě, kdy se ke Kaepernickovi někdo připojí, může mít celé gesto další rozměr. Dodává, že incidenty policie s Afroameričany jsou v USA záležitostí trvající už desítky let. „Upozorňovat na to z pozice celebrit jako je třeba sportovec, hudební hvězda a podobně, to je určitě záhodno,“ říká.

autor: bur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.