Zákaz burkin diskriminuje na základě náboženství, říká bývalá ministryně pro lidská práva

1. září 2016

Letošní léto poznamenal spor o trochu jinou plavkovou módu, než je v našich končinách obvyklé. Zákaz vstupu na pláže několika francouzských měst ženám v takzvaných burkinách, tedy koupacím oblečením zakrývajícím ruce, nohy i vlasy, rozpoutal diskusi o tom, kam až můžeme zajít ve snaze o zajištění bezpečnosti.

Podle Lenky Zlámalové, analytičky týdeníku Echo24, se Francie snaží integrovat, což podle ní znamená vymáhání francouzských pravidel chování. Jako první země zakázali nošení šátků, ale i jiných výrazných náboženských symbolů na školách – třeba i jarmulek. Následoval zákaz pohybu na ulici v burkách a nikábech a zákaz burkin je tak podle Zlámalové návazností na ty předchozí.


Francie považuje pláže za důležitý veřejný prostor a nějaký dress code tam regulovala už dávno předtím. Není to moc známé, nevede se o tom debata, ale ve Francii je například pod trestním zákoníkem koupání bez plavek, dokonce i malé holčičky tam nosí dvoudílné plavky. – Myslím, že v kontextu tohoto je to něco, co je prostě součástí Francie a tak je to třeba přijímat. LENKA ZLÁMALOVÁ

Každá sekularizace má ale určitou hranici a člověku musí být ponechán nějaký osobní prostor, domnívá se Džamila Stehlíková, členka Výboru pro sexuální menšiny Rady vlády pro lidská práva a někdejší ministryně. Připomíná, že oblečení bylo třeba i u nás symbolem revolty proti totalitě a že i francouzský nejvyšší správní soud uznal, že když policisté donutili ženu odložit burkini, šlo o protiústavní jednání.


Já si myslím opak. Francie je kolébka lidských práv a k těm lidským právům patří nejen svoboda vyznání, ale i osobní svobody. Tento zákaz burkin evidentně diskriminuje na základě náboženství, protože například katolické řádové sestry nebo ortodoxní židovky se taky koupou oblečené a na ně se zákaz nevztahuje. DŽAMILA STEHLÍKOVÁ

Je zákaz populistickou snahou politiků dostat se do parlamentu? „Je třeba to vnímat v kontextu. Ve Francii budou příští rok v květnu prezidentské volby a momentálně s velkým náskokem vede Marine Le Penová, šéfka Národní fronty, o které se dneska nedá prohlásit, že to je extrémně pravicová strana. Ona se tu stranu snaží přibližovat středním vrstvám, stává se populární ne v nuzných vrstvách, ale v intelektuálních kruzích Paříže,“ říká Zlámalová a dodává, že ostatní politici se na ni snaží reagovat.

Džamila Stehlíková připomíná, že burkini jsou oblečením, které nosí západní muslimky a je to krok od burek, ve kterých se koupou takzvaně archaické muslimky a krok směrem k západnímu způsobu života. „Evoluce nemůže jít skokově, nemůže jít zákazem a porušením základních osobních lidských práv. To, jak se oblékám, je součástí mé identity, pokud nepohoršuji okolí, neohrožuji okolí, nešířím kolem sebe nepořádek a mé oblečení není až tak zasahující do práv jiných.“

Proč společnosti vadí žena v burkinách, ale ne muž s plnovousem? Může vést zákaz nošení burkin k radikalizaci společnosti? Poslechněte si celou diskusi Lenky Zlámalové a Džamily Stehlíkové.

autoři: ves , jpr
Spustit audio