Na neukázněné řidiče, kteří v Plzni blokují zastávky MHD, upozorní nová kampaň Na hulváta ne!

1. září 2016

Plzeňským dopravním podnikům došla trpělivost s neukázněnými řidiči. Motoristé čím dál častěji ztěžují ve městě průjezd a parkování autobusům nebo trolejbusům. Dopravní podniky proto spouští informační kampaň s názvem Na hulváta ne!

Cílem kampaně je ukázat dopady neohleduplnosti některých řidičů k ostatním. Mnoho lidí si to přitom jen neuvědomuje.

Jsou to tři hlavní podstatné problémy. Prvním je stání v zastávkách MHD. Problémem jsou auta, která zaparkují před, za nebo uvnitř zastávkového prostoru. Znemožní tak vozidlům městské veřejné dopravy najet do zastávkového prostoru správným způsobem, tedy tak, aby mezi chodníkem a vozidlem byla co nejmenší vzdálenost. Handicapovaní cestující nebo maminky s kočárky potom mohou mít problém do vozu MHD vůbec nastoupit.

Druhým problémem je průjezdnost komunikací. Někteří řidiči absolutně ignorují předepsanou šíří tři metry pro jeden jízdní pruh a zastavují, kde se jim hodí. Nevhodně parkují na zákazech stání, zastavení nebo v místech určených pro zásobování. Tím bohužel způsobují zpoždění linek MHD.

A konečně posledním prohřeškem je blokování křižovatek. Řidiči nedodržují Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Na některých křižovatkách v Plzni bývá dopravní zácpa způsobena i tím, že některý z řidičů vjede do křižovatky, i když je evidentní, že v ní zůstane stát a tím zablokuje všechny ostatní.

Nešvary motoristů zveřejní městský dopravce na plakátech a na zadních sklech autobusů a trolejbusů, kampaň poběží i na sociálních sítích a internetových stránkách dopravních podniků.

Na hulváta ne!
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio