Někdy je dojemné, jak děti dokáží pomáhat i cizím lidem, říká Jiří Ježek, patron projektu Dětský čin roku

1. září 2016

Šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek svým příběhem pomáhá lidem, kteří nevědí, jak se po úrazu vyrovnat se svým handicapem. Potkává se s nimi na závodech, besedách, jezdí za nimi i do nemocnic, aby je povzbudil. A je patronem charitativního projektu Dětský čin roku.

„Je to úžasný projekt o tom, že děti konají dobré skutky v průběhu roku, ty nám popíší ve slohové práci a my pak vybereme nejlepší. Ale důležité je i to, jak to ty děti napíší,“ říká cyklista Jiří Ježek.

Ten přišel o nohu v 11 letech, kdy vběhl pod nákladní auto. Tím se mu rozplynul sen o tom, stát se fotbalistou. Ke sportu se dostal až v 18 letech, kdy pracoval jako protetik. „Jako pacient ke mně přišel Josef Lachman, což je náš první paralympionik a cyklista, který má stejný handicap jako já,“ vzpomíná Ježek a dodává, že jeho přičiněním se dostal do party cyklistů a začal závodit.

Šest let poté, v roce 2000 v Sidney, vybojoval dvě zlaté medaile, což nastartovalo jeho kariéru. Svůj příběh vypráví na besedách, do nemocnic chodí za lidmi, kteří hledají po úrazech motivaci do dalšího života. O projektu Dětský čin roku říká, že je někdy dojemné, jak děti dokáží pomáhat i úplně cizím lidem.

Jiří Ježek je patronem kategorie Pomoc cizím lidem. Jejím vítězem se stal Tomáš Soldán z Prostějova. „Psal jsem o tom, že jezdíme s paní vychovatelkou vystupovat, dělali jsme různé soutěže pro seniory a jezdíme jim i zpívat,“ říká Tomáš, který se narodil bez ruky.

autoři: zbu , jpr
Spustit audio