Odcházení Dilmy Rousseffové

1. září 2016

Dnes už bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseffová byla kdysi mimořádně oblíbená pro svou statečnost, díky níž přežila tři roky ve vězení i náročnou léčbu rakoviny, píše agentura Reuters a dodává: Ve středu večer po dlouhou dobu uznávaná a později mnohými proklínaná Rousseffová, dcera bulharského advokáta, ve funkci prezidentky definitivně skončila.

Pro sesazení hlavy státu, obviněné z manipulace se státním rozpočtem, hlasovala výrazná většina 61 senátorů. Prezidentský úřad bude až do konce roku 2018 zastávat dosavadní viceprezident Michel Temer, který už složil přísahu. Je to nepopulární středopravicový politik, stejně jako Rousseffovou ho dnes podporuje zhruba desetina občanů. V čele státu stál už od poloviny května, kdy byla Rousseffová sesazena dočasně.

Socialisté v čele země končí

Rozhodnutí o odvolání Rousseffové také znamená, že po třinácti letech končí vláda socialistů v zemi. Na druhé straně senátoři nezbavili Rousseffovou možnosti napříště se ucházet o volenou funkci. Agentura Reuters si všímá, že podle zákona by odvolaný prezident neměl osm let vykonávat vládní funkci. A tak se už vyrojily spekulace, že by Rousseffová mohla usilovat o post senátorky či guvernérky.

Jak autor článku dále uvádí, celý proces, který paralyzoval brazilskou politickou scénu řadu měsíců, potvrdil letitou praxi – křeslo prezidenta nejlidnatější latinskoamerické země nepatří zrovna k nejstabilnějším. A BBC dodává, že impeachment vyvolal řadu otázek o stavu brazilských demokratických institucí.

Byla Rousseffová definitivně zbavena funkce kvůli spáchání trestného činu, anebo šlo jen o záminku k odstranění nepohodlné hlavy státu, která ztratila kontrolu nad ekonomickým a politickým vývojem v zemi? Její fiskální manévry byly důkladně zkoumány už od května, kdy Rousseffová odešla z úřadu, i během senátního vyšetřování. A nebyly to jen tyto problémy, které ji stály křeslo.

Nejzkaženější musejí odejít, rozhodli senátoři

„Ale může za hospodářský pokles a korupci, prorůstající politickými strukturami, jen a pouze Rousseffová?“ ptá se autor článku a dodává: „Senátoři a samotní Brazilci si byli dobře vědomi toho, že soud nad Rousseffovou překročil mantinely. Ale senátoři, kteří hlasovali ve prospěch obžaloby, rozhodli, že těmi nejzkaženějšími jsou Rousseffová a její levicová Strana práce. A proto musejí odejít.


Dilma Vana Rousseff (*14. prosince 1947, Belo Horizonte) je brazilská ekonomka a politička, kmenová členka Strany pracujících, od roku 2011 stála v čele Brazílie. Druhé funkční období prezidentky předčasně ukončil senát. Dilma Vana Rousseff byla navzdory své výpovědi sesazena v souvislosti s manipulací státního rozpočtu a rozsáhlou korupční aférou a nahrazena dosavadním viceprezidentem země Michelem Temerem.

První demokraticky zvolená žena v čele Brazílie byla odvolána na základě obvinění, která sama vytrvale popírá. Tvrdí, že její politické rivaly vedla k vyvolání procesu sesazení hlavy státu pouze snaha ovládnout zemi. Krátce po hlasování Rousseffová prohlásila, že se proti jeho výsledku bude bránit soudní cestou a že se s Brazilci neloučí nadlouho. Podle agentury Reuters však její možné úsilí nemá velkou naději na úspěch.

Rousseffová naráží na rozsáhlou korupční aféru spojenou se státními firmami v čele s ropnou společností Petrobras. V souvislosti s ní jsou vyšetřovány desítky politiků z vládních i opozičních stran. A co na to veřejnost, která je v pohledu na sesazení Rousseffové rozdělena? Dlouhodobé masivní protesty proti její vládě vyvolala hlavně hospodářská krize. Desítky tisíc však demonstrovaly i na podporu Rousseffové. Nechtějí se vzdát dosavadních sociálních programů.

A ty jsou teď ohroženy. Nový prezident Téměř už stačil slíbit, že se zasadí o reformu ekonomiky, která prochází nejhlubší a nejdelší recesí za poslední čtvrtstoletí. A to, jak uvádí BBC, bude patrně znamenat utahování opasků a škrty i v oblasti sociálních výdobytků.

Nová kapitola dějin bez výsledku vyšetřování nemůže začít na čistém listu

„Dnes začínáme psát novou, důležitou kapitolu v dějinách naší země,“ prohlásil hned po odvolání Rousseffové Aécio Neves, šéf Brazilské sociálnědemokratické strany, která podporuje Temera. Brazílie podle Nevese „dostala novou šanci pohlédnout do budoucnosti a vytvořit novou reformní agendu.“

Na Temera však číhají i jiná úskalí. Bude čelit riziku, že vyšetřování korupce – hlavně v kauze Petrobras - odhalí další viníky. „A ti, kdo obětovali dnes už bývalou prezidentku, se mají čeho obávat,“ podotýká agentura Reuters.

autor: smi
Spustit audio